Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Изкуството да бъдеш чаровен (част 1)

Изкуството да бъдеш чаровен (част 1)

Изкуството да бъдеш чаровен (част 1) - изображение

Всеки е срещал поне един такъв човек. Чаровниците са от онзи тип хора, които влизат в стая с непознати и излизат с поне няколко нови приятели.

Но какво прави тези късметлии толкова безпроблемно харесвани, докато други хора полагат неистови усилия, за да се покажат в поне наполовина толкова добра светлина.

Ако си мислите, че това е някакъв тип социално изкуство, е, не сте познали. Зад очарованието на тези персони се крие значителна научна обосновка.

Факторите, които определят успешният ви контакт с другите, и впечатленията, които правите, започват преди още да сте проговорили. Изследователи са стигнали до извода, че хората отсъждат мненията си един за друг преди всичко по външния вид. Александър Тодоров, професор по психология в Принстън, показва ясно как хората преценят дали харесват някого, дали на него може да му се има доверия и дали той би бил конкуренция веднага щом зърнат лицето му за по малко от секундата.

"Докато едни неща, като доминантното присъствие, са силно обвързани с външния вид на човек, други като доверчивост и дори атрактивност са тясно обвързани с лицевите изражения." – казва Тодоров. Подобна прибързана оценка може да ви звучи като необмислено и повърхностно поведение, но всеки го прави несъзнателно, което води и до сложност в бъдещи отношения.

Това дори може да повлияе на политическите гласувания. Едно подобно проучване доказва, че лицевото изражение е ползвано за предвиждане на избори в Америка. По същия начин успешно са предсказани и изборите в България, Франция, Мексико и Бразилия.

Оценката, до която стигате, чрез отсъждането на нечий лик може да повлияе още и на финансовите ви решения. В един експеримент кредитополучатели, които изглеждали ненадеждни, са с по-малка вероятност да получат заеми. Отпускащите пари, са съдили предимно по външния вид на човека, а не по информацията за неговата кредитната история и трудова заетост.

Повдигане на вежди

Мозъците ни непрестанно търсят в околния свят приятелски или вражески сигнали. Трите неща, които подсъзнателно забелязваме първо в човек, са: позицията на веждите, наклонът на главата и усмивката.

Ако сте влезли с високо вдигната глава, леко приповдигнати вежди и усмивка, е, значи сте направили добро първо впечатление.

Пълноценна комуникация

Сега второто най-важно нещо е да направите пълноценна интеракция с другите хора, което значи да не говорите за себе си.

Златното правило в запознанствата: Ако събеседникът ви се чувства добре по време на разговор, то значи, че ще ви хареса. А как по-правилно да накарате хората да се чувстват добре, от това да ги предразположите да говорят за себе си.


Сложете си щастливото лице

Разбира се, че няма как да контролирате лицевите си характеристики, но поне може да управлявате израженията си. Тодоров използва модели, изградени с алгоритъм, чрез който човешкият лик да изглежда по-приветлив. Именно неговото изследване твърди, че човешкият образ е много по-надежден, ако е усмихнат и щастлив.

Втора част на статията може да прочетете ТУК

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: hdnicewallpapers.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиЗдравни съветиФизиологияНовини