Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Защо чувстваме времето сякаш лети и как да го забавим - част 1

Защо чувстваме времето сякаш лети и как да го забавим - част 1

Защо чувстваме времето сякаш лети и как да го забавим - част 1 - изображение

Нашите родители винаги са ни предупреждавали за това, но е трудно да го разберем, докато не го изпитаме от първо лице; Когато остаряваме, времето се чувства сякаш лети. Хваща ни в капана си, вероятно защото е толкова доминиращо и странно впечатление. Просто знайте, че няма да успеете да добавите допълнително време в часовника си, въпреки че ще ви кажем как работи, но може да направите живота да препуска по-бавно (в своето възприятие).

Нашето "относително" време се променя

Има необичайни теории за това защо нашето виждане за времето се променя, когато остареем. Първо, ние възприемаме времето относително, това означава, че един час на 5-годишна възраст е различен от този на 55-годишна възраст.

Когато сте в крехка възраст, не сте живели кой знае колко, така че една година е колосална мярка за вашия общ живот. Когато сте пораснали при всички случаи сте преживели многобройни години. Така че една година се чувства като нещо наистина кратко.

Ние имаме по-малко нови преживявания

Наред с остаряването, ние свикваме с нашата рутина. Времето ни изглежда сякаш просто минава покрай нас. Ако сравним детството си с нашата зряла възраст, ще открием много по-малко нови спомени. Някои психолози твърдят, че ние си спомняме първите ни флиртове, първият ни ден в училище, първата ни целувка, първата ни къща, първото ни дете, така че, когато изчерпим флиртовете, седмиците и дните се успокояват, а годините изглеждат празни.

И когато се заклещим в много опасния режим на автопилот, ние препускаме през деня си, без никакво реално осъзнаване на това, което е около нас - като да вземем най-мрачния маршрут по пътя за работа, а друг път да стигнем до дестинацията без истинска памет за това как сме стигнали до нея.

Стресът и притискащите срокове забързват деня

И така, оказва се, че колкото повече неща трябва да вършим, толкова по-бързо минава времето. Притискащите срокове вървят ръка за ръка със стреса. Когато се опитваме да минем през деня, колкото е възможно по-бързо, ние пропускаме шанса да изградим спомени, така че нашето понятие за време лети.

Опитайте се да се фокусирате върху осъзнаването

Става въпрос за това да живеем в дадения момент, съсредоточавайки се върху нашето настояще, мислейки за абсолютната стойност на времето, а не относителната такава.

Медитацията може да ви помогне в забавянето и изграждането на фокус. Тя е добра за вас като цяло. Това, което трябва да направите, е да намерите спокойно място, да броите от едно до десет и да се съсредоточите върху дъха си.

Да бъдеш осъзнат означава да се фокусираш върху твоето настояще.

Освободете графика си

Ние не осъзнаваме, че пренатоварваме графика си. Нямаме време за себе си или за нещата, които искаме да правим. Ако това се случва постоянно, то ние се разпиляваме. Трябва да стъпите на крака си нездраво и да управлявате себе си по-рационално. Времето, което имаме, е ценно, а човек не осъзнава, че живее ден по ден. Това не само ни изчерпва, но също така ни стресира физически. Вкусвайте моментите си, вместо да се втурвате през тях.

Създайте си сутрешна рутина

Друг начин да живеете в настоящето е да започнете сутрешна рутина. Започнете деня си рано и свежо. Със съзнанието, че трябва да се фокусирате, а не просто да се насилвате, правейки това, което е необходимо. Дайте си време да мислите и да забавите темпото, преди денят да ви поеме. Да, практикуването на рутина, за да излезете от рутината звучи абсурдно, но това ще ви накара да се фокусирате върху настоящето.

Планирайте занимания за края на деня

Казваме си, че ще работим още пет минути и много преди да се усетим, вече работим часове. Започнете да правите план за след работа, по този начин сте принудени да се отдалечите от компютъра и да излезете, вместо да работите до късно вечерта. Забавянето и изпускането на парата ще ви предпази от т.нар. бърнаут.

Не бъдете в миналото или в бъдещето, бъдете в настоящето

Няма смисъл да анализирате прекалено това, което сте изпитали в миналото. Ако сте се поучили от грешката си, е време да продължите. Мечтаенето за това какво ще се случи в бъдеще, също е безполезно, защото не можете да сте сигурни в съдбата си. Затова се фокусирайте върху настоящето, което е вашата актуална реалност.

Ето още предложения за забавяне възприятието ви за времето ТУК >>>

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиХранене при...Социални грижиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниРецептиИсторияИзследвания