Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 фактa, които трябва да знаете за времето

5 фактa, които трябва да знаете за времето

5 фактa, които трябва да знаете за времето  - изображение

Векове наред манипулирането на времето е едно от най-желаните умения на човечеството. Всички сме имали онези дни, в които чувстваме, че времето е спряло напълно или минава много бързо. И докато учените бързат да създадат "отвара" за вечната младост или машина на времето, психолозите са измислили няколко начина как можем да контролираме времето.

Времето се проточва, когато сме отегчени

времето се проточва, когато сме отегчени

За един и същ период времето може да минава много бързо, докато гледате интересен филм и може да продължи вечно, ако четете скучна книга.

Работата е там, че когато сме отегчени, ние сме силно съсредоточени върху себе си. С други думи, мислим твърде много. Това ни кара да обработваме повече информация и това забавя нашето времево възприятие. Когато сме концентрирани върху нещо различно от себе си, времето лети много бързо.

Времето се забавя, когато изпитваме несигурност

времето се забавя, когато изпитваме несигурност

Когато сме на изпит и някой ни каже, че остават 10 минути до края. Да, те минават толкова бързо! Познато чувство. Но ако трябва да изчакаме 10 минути за резултата от теста за бременност, тогава същите 10 минути може да изглеждат непоносимо дълги. 

Когато не знаем какво ни чака, мислим за това прекалено много. Така че подобни "изненади" карат нашия мозък да обръща внимание на всеки малък детайл. И този период от време изглежда по-дълъг и по-дълъг в ума ви.

 

Времето се движи бавно, когато сме наясно със себе си

времето се движи бавно

Изпълнението на сцена в продължение на 20 минути ще бъде също толкова запомнящо се, колкото и едночасова разходка у дома.

Това е така, защото когато повторим една рутинна дейност, ние се потапяме в собствените си мисли и не обръщаме внимание на действителността. Когато обаче сме на сцената, ние ставаме много осъзнати и се чувстваме изцяло фокусирани в настоящия момент. Да бъдеш самоуверен означава да бъдеш постоянно фокусиран върху настоящето. Колкото повече се съсредоточаваме върху всичко това, толкова повече спомени създаваме, а времето минава по-бавно.

Времето се удължава, когато сме в опасност или страх

изпитваме страх

2 часа в самолет и 2 часа в кола са изключително различни преживявания за човек, който се страхува от летене.

Когато се страхуваме или сме в опасност, мозъкът ни "регистрира" огромно количество информация наведнъж. Той взима всичко, което може да използва, за да оцелее. И тази информация не изчезва, след като се успокоим. Той остава с нас и ни кара да вярваме, че стресиращият период е действително много по-дълъг от този, който действително е бил.

Времето се забавя, когато чакаме

времето се забавя , когато чакаме

Седмица преди крайния срок  за предаване на димпломната ви работа никога не е достатъчен, докато  седмица преди почивката може да се проточи много.

Когато искаме нещо да се случи, времето може да ни изиграе и да се движи по-бавно. И може да мине още по-бавно, ако сме твърде импулсивни и се ядосваме, когато не получим това, което искаме на момента. Не, времето не ни побърква с някаква шега. Просто в такива моменти не можем да мислим за нищо друго. Така че основно ставаме по-чувствителни към това как се чувстваме по отношение на това, което толкова много се стремим, и към изминалото време.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноНовиниРецептиИсторияИзследвания