Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Защо хората се целуват навръх Нова година

Защо хората се целуват навръх Нова година

Защо хората се целуват навръх Нова година - изображение

Дилемата на всеки необвързан за Нова година е "Кого ще целуна в полунощ".

Но като всяка традиция и суеверие, липсата на целувка навръх Нова година няма как да ви повлияе по какъвто и да било начин. Това не е знак, че ще прекарате настъпващата година в самота, колкото и разпространено и често срещано да е това вярване.

Като повечето традиции, и тази води началото си от векове назад. Някои исторически извори ни отвеждат чак до Древен Рим. Римляните със сигурност са знаели как да се забавляват. Всяка година, след като приключвали и последната обработка по земята и с настъпването на новата година, те са провеждали грандиозни пиршества в чест на бог Сатурн. Тези римски празници се свързват предимно с вакханска разпуснатост и разврат, а оттам и с целувки.

В тези антични празници се крие още и западната традиция за целувка под имела. В Древна Гърция, празнувайки, хората са се целували под различни паразитни растения, които са били символ на мъжката фертилност.

По-късно през ренесанса изключително популярни в Европа са били баловете с маски. Има сведения, че точно в полунощ на новогодишните балове хората сваляли маските и се целували, за да се освободят от злото точно при настъпването на следващата година.

Английският и германският фолклор стъпват върху тази изградена вече традиция, за да се създаде в последствие суеверието, че целувката в полунощ засилва романтиката, а липсата й означава година без любов.

Корените на новогодишната целувка не са изяснени изцяло. Всяка следваща епоха е превеждала по свой собствен начин традицията. Оттам идва и развитието и промените в суеверието, което е стигнало до нас.

Ако наистина много ви тревожи мисълта, че следващата Нова година отново няма да имате кого да целунете, то трябва да прекарате празника в Шотландия. По време на новогодишното тържество шотландците имат традиция да целуват всички в стаята. Смисълът на това е да се сближат повече приятелите и познатите, а освен всичко останало, не внася смут сред необвързаните.

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлАнкетиПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиРецепти