Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Заради ботокс: Камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия

Заради ботокс: Камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия

Заради ботокс: Камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия  - изображение

В Румахия, Саудитска Арабия, хиляди породисти едногърби камили дефилират по писта в ежегодния конкурс за красота. Това, с което трябва да се отличава победителката, е не само височина, форма и място на гърбицата. Като най-важни критерии журито изтъква още устните и други изразителни черти на лицето.

Заради ботокс: Камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия

Но се оказва, че красотата на тези животни не е естествена. Съдите установяват това и вземат крайни мерки. Те дисквалифицират от участие общо 12 камили, защото се установява, че собствениците им ги разкрасяват, като им инжектират с ботокс.

Причината – паричната награда, която не е никак малка. Общият награден фонд е 57 милиона долара, така че това донякъде отговаря на въпроса защо някои участници се опитват да шмекеруват. Броени дни преди официалното откриване на конкурса ветеринарен лекар е хванат "на местопрестъплението" да инжектира ботокс на две камили и да извършва операция за намаляване размера на ушите им.

"Те използват веществото, за да направят подобрения в областта на носа, горните и долни устни и челюстта. След тази интервенция главата на животното изглежда по-величествена и изразителна", разкрива Али, който е редовен участник в конкурса.

Заради ботокс: Камили отпаднаха от конкурс за красота в Саудитска Арабия
Тази камила е висока повече от 3 метра и е записана в Световните рекорди на Гинес. Нейният собственик е султан Ал Шамари

Конкурсът за камили стартира за първи път през 2000 г. През изминалата година бе преместен от пустинята в специално пригодено за случая място, което се намира на север от столицата Рияд. Част от Фестивала на камилите на крал Абдулазиз, който се провежда всяка година и е едно от най-големите събития в района на Персийския залив. В него участват около 30 хиляди камили и също толкова посетители.

По време на Фестивала има разнообразни събития, като надбягвания и търгове за най-ценните животни. В зоологическа градина посетителите могат да видят най-ниските камили, както и да посетят музей с пясъчни скулптури. Обособяват се и специални места за дегустация на камилско мляко, организират се изложби на текстилни изделия от камилска вълна.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com; livescience.com; thenational.ae

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияСпортНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛеченияЗаведенияЛайфстайл