Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите

Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите

Желатинът – по-добър от мезотерапията и ботокса в борбата с бръчките, целулита и стриите - изображение

Вероятно няма човек, който да не знае и да не се е убедил от собствен опит, че много от рекламните лозунги, с които потребителите биват бомбардирани от производителите на козметика, са преувеличени, подвеждащи, а в нередки случаи – и напълно неверни. Пример за това е масовото използване на еластин и колаген като основна и "най-ефикасна" съставка в кремовете за лицето, от които се очаква да извършат чудеса с бръчките, при все че молекулите и на двете са твърде големи, за да могат да проникнат през епидермиса. Колагенът, както и ботоксът, са ефективни тогава, когато бъдат инжектирани. А кой би поискал да се подложи на подобна манипулация, ако знае, че има хранителен продукт, който върши отлична работа в борбата с бръчките, целулита и стриите, стига да бъде приеман редовно.

Става дума за желатина, който има широко приложение в хранително-вкусовата промишленост /като хранителна добавка с номер E441/. Той се извлича от животински кости или хрущяли чрез химичния процес хидролиза, при който молекулите на дадено вещество влизат във взаимодействие с йоните на водата. Желатинът е изключително добър източник на белтъчини, като 98-99% от сухото му тегло е протеин с особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин, които се произвеждат и самостоятелно от човешкия организъм.

Изследванията показват, че глицинът, чието съдържание в аминокиселинния състав на желатина е от порядъка на 20-21%, спомага за регулирането нивата на хормоните, в това число на естрогена. Желатинът се слави още като естествено средство за заздравяване на ставите, намаляване на ставните болки, подобряване на гъвкавостта, както и на съпротивителната реакция на стомашните мукозни мембрани към етанола и въздействието на стреса, което го направи популярен в лечението на язва.


Консумацията на желатин, още повече в съчетание с приема на висококачествени протеини, витамин C и минерала цинк, стимулира производството на колаген в човешкия организъм. Това е главният белтък в съединителната тъкан при животните, който отговаря за здравината и еластичността на кожата и тази на кръвоносните съдове. Със забавянето на производството му с възрастта и в резултат на действието на колагеназата /ензим, разрушаващ колагена в тялото/, се нарушават еластичността и добрия тургур на кожата, както и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, които се изразяват в появата на фини и по-дълбоки бръчки, стрии и портокалова кожа, или иначе казано целулит.


Реалната полза от приема на желатин с храната за ограничаване и забавяне на щетите от стареенето на кожата е доказана от множество лабораторни изследвания и проучвания. Особено красноречиви са резултатите от неотдавнашен експеримент на учените от Университета по агрикултура и технология в Токио с лабораторни плъхове, подложени на UV лъчение. За целите на изследването плъховете са разделени на три групи – 1. Животни, които не са изложени на UV лъчи /контролна група/, 2. Такива, които са изложени на лъчение за определен период от време с нарастващ интензитет, и 3. Мишки, които са нахранени с желатин и след това са изложени на лъчение за същия период от време и при същия интензитет като тези от втората група.

След проведените тестове учените установяват, че спадът в съдържанието на колаген в кожата на плъховете от втората група /тези, изложени на UV лъчи без да са хранени с желатин/, в сравнение със средната стойност за контролната група, е от 53%, докато при животните от третата група не само не е отчетен спад, а напротив – наличието на колаген се е увеличило със 17%.

Както вече стана дума по-горе, дегенерацията на колаген има негативно влияние не само върху структурата на кожата, но и върху тази на кръвоносните съдове. Тя е признак за клетъчна дехидратация, при която клетките се увреждат и престават да са в състояние да пренасят необходимите количества вода и хранителни вещества към кожата. Ниските нива на колаген в организма могат да доведат и до други усложнения, като например понижаване на лимфната функция и ставни болки. Освен чрез приема на желатин, човек може да спомогне за производството на колаген в организма си и като консумира редовно тъмнозелени и червени зеленчуци /спанак, зелен фасул, броколи, краставици, червени чушки, цвекло, домати и др./, вездесъщия чесън, соеви продукти, риба, ядки, моркови, сладки картофи, плодове като ананас, цитруси и др.


Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаЛайфстайлСпортИсторияЗаведенияСъставкиРецептиХрани и ястияЕ-тата в хранитеСпорт и туризъмНовиниХранене при...Социални грижиОрганизацииАлт. медицинаДиетиЗдравни проблеми