Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Замърсеният въздух - враг на човешката интелигентност

Замърсеният въздух - враг на човешката интелигентност

Замърсеният въздух - враг на човешката интелигентност - изображение

В последно време твърде често се коментира замърсеният въздух и неговото влияние върху човека и природата. Особено лично можем да разглеждаме проблема, тъй като в нашата столица този казус задушава допълнително напрегнатата вече атмосфера.

Но ако погледнем малко по-мащабно над проблема, ще видим следните факти:

  • Повече от 95% от световното население диша замърсен въздух.
  • Той причинява приблизително 7 милиона спонтанни аборта всяка година.
  • Той е сред основните виновници на човешката интелигентност.

Проучване на China Family Panel изследва 20 000 семейства в Китай в периода от 2010 г. до 2014 г. Данните биват разглеждани от различни специалисти с различни цели. В последно време се анализира и  влиянието на замърсения въздух върху човешката интелигентност.

Резултатите от изследването са ужасяващи. И дори представителната извадка да е само от Китай, изводите са общовалидни за целия свят.

Разглеждайки подробно данните, учените ги диференцират по пол и възрастова група. Така проучването разкрива, че мръсният въздух е най-пагубен за интелекта на хора, които са на над 64-годишна възраст. А спрямо половата класификация, мъжете са тези, които са склонни да деградират в интелектуалните си способности. Този тип афект на мръсния въздух върху мозъка засяга повече езиковите способности и компетентности на човек, а не толкова математическите.

Друг притеснителен извод е, че се повишават менталните болести при децата. Статистиката сочи още, че хората, израснали в силно замърсена среда, губят около година от образованието си и натрупването на житейски опит.

Коя година от живота си бихте жертвали? Тази, в която се учите да четете; годината, в която вашият баща ви учи да шофирате или година от студентския си живот? Кога може да ви се отрази това влияние обаче не може да се прогнозира. Може само да се надявате, че ще бъдете по-малко засегнати. Но не можете да избягате от него.

Въздухът в наши дни вече не е просто основен извор на живот. По-скоро се е превърнал в неизменна част от нашето ежедневие, от която рано или късно се пренасищаме и умираме.

Редактор: Милена Минчева

Източник: iheartintelligence.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаЛайфстайлПсихологияИсторияАнкетиСоциални грижиЛеченияПатологияСпортФизиология