Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Етапи на развитие на бебешката реч

Етапи на развитие на бебешката реч

Етапи на развитие на бебешката реч - изображение

Още с раждането си бебетата започват да общуват със своите родители. Първоначално използват плача, за да покажат на мама и тате какво ги мъчи или тревожи, и постепенно развиват комуникативните си умения. През какви етапи на развитие преминава бебешката реч?

0-6 месеца

Когато бебето е на приблизително 3-месечна възраст, то започва да гука и да подрежда звуците по свой собствен начин. Въпреки, че не разбирате нищичко от това, което чувате, не спирайте да му отговаряте, тъй като по този начин се развиват неговите комуникативни умения. Обяснявайте му какво вършите в момента, разказвайте му различни истории и пейте песнички. То също няма да разбира какво му говорите, но бъдете сигурни, че ще ви слуша с наслада.

Според педиатрите, в тази възраст бебетата обикновено използват плача, за да изразяват себе си. Различни проучвания в областта показват, че майката инстинктивно разбира каква е причината за плача на нейното бебе - дали е от глад, от болка или мъничето търси необходимото му внимание.

6-12 месеца

Докато общувате с бебето, използвайте активно и езика на тялото. Включете предмети, които визуализират вашите действия, за да развиете неговата способност за асоциация.

В тази възраст е прекалено рано вашето бебе да използва думи, но ще изрича различни срички и ще се старае да ви подражава. Казвайки му нещо, то ще ви отговори, независимо, че няма да е в състояние да го направи с думи.

Все по-често ще използва езика на тялото, за да ви подсказва какво иска, например, че е жадно или че има нужда от вашата прегръдка.

Заниманията с интерактивни играчки, помагат на бебетата да правят връзка между различни предмети и начина, по който се изговарят, между животните и характерните им звуци, цветовете и т.н.

12-18 месеца

Сега, когато малкото ви ангелче е навършило първата си годинка, не забравяйте да го поощрявате за всяка една произнесена дума. Похвалете го и го наградете с прегръдка, и от него няма да има по-щастливо дете на света.

Педиатрите предполагат, че след навършването на 18-месечна възраст, децата боравят с приблизително 20 различни думи, с които успешно образуват изречения. Те ще разбират повечето неща, за които им говорите и ще започнат да навързват 2-3 думи в изречение, което невинаги ще разбирате. Ще ви е необходимо известно време, за да свикнете с техния начин на изразяване, тъй като невинаги ще използват точната дума за съответния предмет или действие.

По принцип момиченцата се развиват много по-бързо в това отношение и ако сте горди родители на малка принцеса, не се изненадвайте, ако тя започне да пее още от сега.

18 месеца

След 18-месечна възраст бебетата все по-успешно свързват думите в изречения, нищо, че пропускат някои предлози, местоимения и други части от тях. Въпреки това, ще успяват да предават адекватно това, което искат да ви кажат.

Помагайте на детето, като го насочвате с жестове и му помагате с думичките, които изтърва в изречението.

Когато вашият малчуган навърши две години, той ще има колекция от около 200 до 250 думи. В случай, че детето ви все още не е започнало да говори, е необходимо да направите консултация с вашия педиатър и ако той прецени да посетите специалист в областта.

Не забравяйте, че децата са уникални сами по себе си и всяко едно от тях се развива по различен начин! Не ги сравнявайте едно с друго и не се паникьосвайте излишно. Бъдете до тях и им помагайте да растат и да се развиват пълноценно, без да изисквате прекалено много. Общуването е важна част от развитието им, още от първите дни след тяхното раждане, така че не спирайте да им говорите и да им показвате колко много ги обичате. Не подценявайте и езика на тялото, и не се притеснявайте, че бихте могли да прекалите с нежностите, защото няма нищо по-хубаво от това!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияСнимкиКлинични пътекиАлтернативна медицинаСпортИсторияФизиологияНовиниНаправления в медицинатаГеографияХранене при...ОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители