Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Децата, които имат брат или сестра, са по-емпатични

Децата, които имат брат или сестра, са по-емпатични

Децата, които имат брат или сестра, са по-емпатични - изображение

В продължение на десетилетия учените демонстрират по редица начини позитивното влияние, което родители оказват върху развитието на своите деца. Много по-малко внимание се отделя на въздействието на братята и сестрите върху поведението на едно дете. Непропорционалният интерес е изместил фокуса на научната общност, въпреки че повечето хора имат поне един брат или сестра и прекарват много повече време с тях, отколкото с родители или приятели.

Предишни проучвания представят доказателство за това, че малчуганите в едно семейство могат значително да си повлияят един на друг в развитието си. Според научните сведения грижата и подкрепата на по-големите деца спомага за по-бързото овладяване на езика и по-ранното осъзнаване на гледната точка на околните.

Ново изследване, проведено от Мадигън и нейните колеги от Университета на Калгари и Университета на Торонто, представя нагледно ролята, която оказват братята и сестрите за развитието на емпатията.

Учените са открили, че децата, които са дружелюбни, отзивчиви и проявяват разбиране, могат да повлияят по благоприятен начин на другите малчугани в семейството.

Поведението на отзивчивите и състрадателни деца е свързано с по-честата проява на емпатия в техните братя и сестри.

Изучаване на емпатията между малчуганите

Момче или момиче, което демонстрира добре развити чувства на емпатия, може лесно да изрази притеснение за останалите и желание да помогне на нуждаещи се от помощ хора.

Умението да изразяваш състрадание се развива сравнително рано и може да отключи положителни поведенчески черти, свързани с доброжелателността, респекта и толерантността.

В контекста на изследването, психолозите изучават доколко емпатията се проявява в малки деца, които наблюдават как възрастен човек се преструва, че е тъжен, когато счупва любим предмет, удря коляното си или приклещва пръста си в куфар.

Възрастта няма значение

Повечето хора смятат, че по-големите братя и сестри имат по-силно влияние върху по-малките, защото те са натрупали повече опит и знание.

Противно на общото схващане, резултатите от експеримента посочват, че малчуганите и техните по-възрастни сестри и братя си влияят взаимно в развитието на емпатията.

Необходимо е едното дете да показва съчувствие, за да се въздейства по позитивен начин върху поведението на другото. Когато съществува значителна разлика между малчуганите (повече от 4 години), по-големите братя и сестри имат по-ясно изразено влияние върху по-малките деца.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиФизиологияСпортИсторияСпециалистиТестовеРецептиХранене при...АнкетиАлт. медицинаИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника