Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Гмуркачи плуват с най-голямата акула в света

Гмуркачи плуват с най-голямата акула в света

Гмуркачи плуват с най-голямата акула в света - изображение
Водолази, наблюдаващи гниещ кит край бреговете на Оаху, се сблъскаха лице в лице с рекорден по размер морски хищник, който се смята за най-голямата бялата акула, срещана досега. Гмуркачът Рамзи вярва, че акулата е била почти 7 метра дълга и около 2,5 широка. Възможно е всъщност да е била бременна и да е търсила допълнително храна в района.

Тази седмица гмуркачи са правили мониторинг на умрял кит във водите около Оаху, но са срещнали нещо дори по-интересно, което е подтикнало официалните служби на реда да забранят на любителите плувци и на туристите да приближават трупа.

Появила се е малка тигрова акула, привлечена от аромата на кръв и месо. Но тя бързо си е тръгнала, след като е усетила приближаването на огромна по размер голяма бяла акула.

"Тя беше просто едно огромно, великолепно и нежно същество, което се опитваше да ползва лодката ни като уред за почесване." – разказва Рамзи, която споделя снимки от невероятната среща. – "Отидохме на брега около изгрев слънце и останахме почти целия ден, а тя прекара горе-долу същото време с нас."

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Face to face with the worlds largest great white ever recorded “Deep Blue” with @oceanramsey. I’m still in shock that we spent almost the whole day with this amazing animal in my backyard. I haven’t slept in almost two days and spent all morning looking for her today with no luck so far, as long as there is a chance I will do every I can to make it happen again. #endangeredspecies #extinctionisforever #notgivingup #unicorn #fingerscrossed #oahulife #ApexPredatorNotMonster #cagethefear #hawaii #whiteshark #sharks #DeepBlue #greatwhiteshark #helpsavesharks shot by #juansharks using a@aquatech_imagingsolutions @canonusa @xcelwetsuits @cressi1946 @north_sails @guayaki @oakley #oneocean #onechance

Публикация, споделена от Juan Oliphant #JuanSharks (@juansharks) наЯну 16, 2019 в 3:37 PST

Рамзи изучава акулите и защитава както тяхното опазване, така и водите, които обитават. Тя и екипът й наблюдават и идентифицират морските обитатели, след което споделят събраните данни с държавните и федералните си партньори.

Обичайно хавайските води са твърде топли за белите акули в сравнение с калифорнийския бряг на Тихия океан, където те се хранят с тюлени. Но предполагаемата причина за отклонението на акулата може би се крие в причината, че е бременна. Вероятно е търсела допълнителни източници на храна, които са й нужни, за да износи малките си.

Отделът за земи и водни ресурси обяви в сряда, че е напълно наясно с тигровите акули, които почти непрестанно се хранят с останките от кита, а също така са виждали и снимките на голямата бяла акула.
Ръководителят на Агенцията за опазване и контрол на ресурсите Джейсън Редул предупреждава, че хората трябва да избягват навлизането във водата, където се намира мъртвият кит.

"Не искаме никой да бъде наранен от плуваща в близост до трупа акула, която ще гледа на човека като на храна. Обяснимо е, че някои хора искат да се гмурнат във водата или от любопитство, или за да направят снимки, но това е истинска опасност, защото тялото на кита привлича наистина силна активност от страна на морските хищници." – обяснява Редул.

Агенцията докладва за хора, които се катерят по мъртвия бозайник и взимат по някой негов зъб за спомен. Това обаче е наказуемо според местните федерални закони. Длъжностни лица казват, че трупът, който понастоящем се отдалечава от брега, може би ще започне да се връща отново към Оаху, поради промени във ветровете.

Акулата, която е била забелязана от Рамзи, има вероятност да е известната "Deep Blue" – най-големият индивид, виждан някога от човек. За това заключение учените съдят не само от размера, но и от белезите по нея. Рамзи е намерила приликите, тъй като и преди се е сблъсквала с огромния хищник.

"Големите бременни индивиди фактически са най-безопасни от всички" – обяснява Рамзи. Според нейните твърдения, вероятността да ви нападнат най-големите и най-старите акули е много малка, тъй като те са виждали много в своя живот и са имали и други срещи с хора. А обичайната причина за нападенията на акули е чиста доза любопитство. Те нямат ръка, с която да пипнат новия обект, пред когото се изправят. Единственият начин да видят дали става за ядене е като го опитат с уста.

Но колкото и да са изследвани тези животни, те все още остават непредвидими за нас. Затова би било по-добре да бъдете нащрек и да следвате инструкциите на местните власти.

Редактор: Милена Минчева

Източник: thisisinsider.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлЛюбопитно