Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя В студения свят на британските банди или: какво е общото между мачете, меч и киселина

В студения свят на британските банди или: какво е общото между мачете, меч и киселина

В студения свят на британските банди или: какво е общото между мачете, меч и киселина - изображение

Британска улична банда, която се придвижва с мотопеди и използва киселина и мечове, за да извършва кражби на мобилни телефони от пешеходци, разкрива как подбира своите жертви в експлозивен документален филм на ББС.

Криейки самоличностите си зад страховити маски, престъпниците с лекота успяват да се сдобият с iPhone за 740 евро от един нищо неподозиращ минувач, описвайки кражбата като "да вземеш бонбон от бебе". Завладяващ поглед към вътрешността на престъпната групировка разкрива какво според извършителите превръща определен човек "лесна мишена".

"Глупавите" пешеходци са тези, които пресичат улицата или чакат на автобусна спирка; най-често носят слушалки и не се оглеждат какво се случва около тях, докато преминават от другата страна на тротоара. Член на бандата, наричайки се г-н Х, взима със себе си репортерката на ББС Ливи Хейдок за обиколка по Лондонските улици, за да й обясни колко лесно е да откраднеш нечий телефон.

Репортерката Ливи Хейдок и един от лондонските обирджии
Мотопедният гангстер TopKat позира с репортерката Ливи Хейдок и й разкрива как функционират бандите.

"Нас ни интересуват хората, които гледат надолу и изваждат мобилните си устройства заедно със слушалките. В момента, в който светофарът светне зелено, те не очакват и не се оглеждат за никакви превозни средства в близост до себе си. Тогава идва нашият момент. Докато осъзнаят какво се е случило, ние сме вече на следващия светофар, където държим място зад ъгъла. Зоната, която описвам, ми е твърде добре известна – аз знам точно къде отивам."

TopKat разказва пред журналистката Хейдок за притежанието си на бухалки, ножове, мечове, дори киселина. Той твърди, че е имало случаи, при които ги е използвал върху пешеходци и при обир на бижутерски магазин.

Снимка на купувача, който пласира устройствата в Нигерия
Описвайки живота си на престъпник с думите "лесни пари", TopKat се хвали с "любовта" си към тръпката от това да ограбва невинни минувачи. 

В друго интервю г-н Х разкрива, че се е сдобил със стотици телефони за периода от 7 години. Друг участник в престъпната групировка – Islington, на 21 години –  заяви, че в рамките на 15-20 секунди може да вземе между 1 и 3 мобилни устройства. Телефоните от грабежите се продават на купувач, който ги пласира в Нигерия - там тяхната цена е по-висока и не могат да бъдат проследени.

Според данните мотопедните престъпления в Лондон достигат 54 само за ден. Новите цифри показват, че полицията е изправена пред безпрецедентен брой организирани "престъпления на колела", които са се увеличили със зашеметяващите 176 процента от 2014 г. насам.

В столицата се извършват около 50 000 грабежа годишно, арестувани са 80 непълнолетни престъпници. Повечето от ударите се осъществяват с откраднати превозни средства; кражбите на мотопеди нарастват с 41 процента през последните 12 месеца. Служителите на реда предупреждават пешеходците, че да държат телефоните си на открито ги поставя в опасност. Обирджиите често имат на своя страна патрулиращ пътник, който им съдейства за избирането на подходящи жертви.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиПсихологияСоциални грижиИстория