Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство В ритъма на танца: Балерините от Кайро и тяхната борба срещу сексуалното насилие

В ритъма на танца: Балерините от Кайро и тяхната борба срещу сексуалното насилие

В ритъма на танца: Балерините от Кайро и тяхната борба срещу сексуалното насилие  - изображение

Тези момичета не са част от преминаващата тълпа, а са сред нея и все по-често могат да бъдат забелязани по улиците на Кайро. Те са красиви, свободни и вдъхновяващи. Правят пируети, скачат и се усмихват постоянно. С разпуснати коси и изящни рокли девойките танцуват в името на една кауза – да върнат жените по улиците в родния си град.

балерини в Кайро

Фотографът Мохамед Тахер снима редица фотосесии на балерини в градска среда по целия свят. Вдъхновен, той решава да осъществи подобен проект и в родината си, но осъзнава, че там нещата стоят по различен начин.

балерини от Кайро

Ужасяващата реалност в днешен Египет - 99,3% от жените са жертва на сексуално насилие по улиците. Това се посочва в доклад на ООН от 2003 г. Тази статистика е добре известна и на балерините. Затова те започват своята кауза в името на промяната, избирайки да се борят срещу насилието с изкуство.

балерини в Кайро

На пръв поглед фотографиите са естетически издържани, но предвид опасностите, на които египтянките са изложени всекидневно, въздействието на снимките придобива далеч по-дълбок смисъл. Самата обстановка по улиците и старинната архитектура, която остава на заден фон, дават възможност на минувачите да станат част от този вълшебен проект и да се включат в него.

балерини в Кайро

"Имаме желаещи, които ни споделят, че искат да бъдат на мястото на момичетата. Всички са развълнувани от идеята на нашия проект. Дамите искат да танцуват, да се чувстват свободни и да усещат, че се движат по улиците без страх“, споделя фотографът.

балерини по улиците на Кайро

"Стремим се да покажем нашия град от друга гледна точка. Забелязваме, че хората оценяват това. В реално време те качват снимки и клипове в социалните мрежи. В профила ни в Instagram имаме повече от 22 хиляди последователи, които ежедневно се увеличават", разказва една от балерините.

жени от Кайро

Серията от фотографии на Мохамед бързо става трибуна за изява на всички онеправдани жени. Постепенно този естетически проект се превръща в едно своеобразно послание, което балерините отправят към дамите от Кайро.

балерини

Несъмнено фотографът улавя по невероятен начин движението на тялото. Той презъдава един изящен и грациозен свят на смели балерини, които будят възхищение и вдъхват кураж на околните.

балерини по улиците в Кайро

"Правим това за спокойствието и щастието на всички жени. И за нас. Целта ни е да покажем, че обществените места трябва да бъдат безопасни за женската част. Много от жителите дори не подозират, че в Кайро има балерини. Сигурно това е начинът да променим техните виждания за жените, че имат не само красиви тела, но и силен дух", завършват момичетата.

 източник: huffingtonpost.com; bbc.com

 снимки: mymodernmet.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлСпорт и туризъмИсторияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпортОбразование