Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука В Кайро бе открита 3 000-годишна статуя на фараона Рамзес II

В Кайро бе открита 3 000-годишна статуя на фараона Рамзес II

В Кайро бе открита 3 000-годишна статуя на фараона Рамзес II - изображение

На 9 март екип от германски и египетски учени направиха колосално откритие – в буквален и в преносен смисъл. В бедняшкия квартал Матария на Кайро те разкриха фрагменти от огромна статуя на поне 3 000 години, която според тях изобразява легендарния фараон Рамзес II. Невероятното откритие ни разказва древна история за произхода на света и може би ще постави началото на нова глава в икономиката на Египет.

Разкопаните бюст и глава на древната статуя са дълги 8 м и са направени от кварцит. Археолозите открили и горната част на по-малка статуя, изобразяваща фараонa Сети II /внукът на Рамзес/ както и фрагменти от обелиск с йероглифи. Специалистите вече работят по възстановяването на артефактите, които по-късно ще бъдат изложени в Големия египетски музей, който се очаква да отвори врати през 2018 г.

Рамзес II често се посочва от историците като един от най-великите фараони, които някога са управлявали Египет. Той вярвал, че светът е създаден в Хелиополис – там, където днес е съвременният квартал Матария. Последната извадена от земята частица история може да помогне за възстановяването на египетския туризъм, който пострада много през последните 6 години заради политическата криза и терористичните атаки в страната.

източник: boredpanda.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиГеография