Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати

Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати

от 10 яну 2014г., обновено на 08 сеп 2020г.
Редактор: Редакционен екип на Фрамар.бг
Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Според възрастта и начина си на живот, вероятно повечето хора знаят или са видели с очите си къде и как растат почти всички плодове, зеленчуци и култивирани растения, от които се добиват различни подправки. За по-младите хора обаче информацията, която имат, може да се окаже недостатъчна или дори невярна, още повече когато говорим за екзотични растения, макар много от тях вече да са разпространени и у нас и да са се появявали на трапезата ни.

Вижте как и къде растат едни от любимите ни плодове, зеленчуци и подправки, преди да бъдат откъснати.

Брюкселско зеле

брюкселско зеле

Брюкселското зеле расте по стеблата на храстовидни растения и е локализирано по дължината на стъблата им на височина 20-60 см. Консумират се миниатюрните пъпки, наподобяващи малки зелки. Те са популярна храна в Брюксел и Белгия и се счита, че произхождат именно от там.

Интересен факт: През 2013 година пред "Southbank Center" в Лондон бе инсталирана коледна елха със стотина LED лампички, захранвани от специална батерия, разработена от учени от "The Big Bang UK Young Scientists and Engineers Fair". Тя се е състояла от 1000 глави брюкселски зелчици, в които са включени медни и цинкови електроди. Химичната реакция, която те провеждат с естествените електролиди, налични в този зеленчук, осигурява 63 волта електричество, достатъчно за захранването на всичките 100 лампички на елхата за цяла нощ в продължение на месец.

Ананас

 ананас

Ананасът е тропически плод, произлизащ от Латинска Америка, който расте по ето този начин, достигайки тегло от 5 килограма. Плодът е сочен и не съдържа семена. Консумира се суров, след обелване на кората. Всъщност ананасът е доста сладък плод и е предпочитан вкус от много хора по света.

Кашу

кашу

А ето откъде идва кашуто – то се крие в долната част на плодовете кашу, които са твърде крехки, за да бъдат транспортирани, но се използват за производството на стипчиво-сладка плодова напитка или на ликьор, след като бъдат обработени чрез дестилация. Първоначално тези вечнозелени дървета, достигащи височина 14 метра, са разпространени само в Бразилия, но днес Нигерия и Перу са едни от най-големите производители и износители на кашу. Кашуто е известно още като индийски фъстък.

Артишок

 артишок

Частта от артишока, която се консумира от хората, всъщност представлява твърдите, месести външни венчелистчета на ето това лилаво цвете от рода на магарешките бодили. Артишокът е целогодишно растение и е разпространен предимно в Средиземноморието. Древните гърци са го наричали кактус, а римляните кардуус, откъдето произлиза и името на некултивираната разновидност на артишока.

Нар

 нар

Вероятно почти всеки от вас знае, че нарът расте по дърветата, но сега можете да го видите и да го покажете на подрастващите, които гледат с подозрение към този вълшебен плод. Да, нарът расте по дърветата и то такива, достигащи височина от 8 метра, а произходът му е ирански.

Аспержи

аспержи

Ако видите аспержи в сумрака, като нищо ще сбъркате този зеленчук с протягащата се над почвата ръка на някой мъртвец, особено ако сте гледали кино адаптацията на романа "Кери". Растението достига височина от метър и половина и съдържа миниатюрен червен плод, който е отровен за хората. Рецепта, включваща аспержи, е включена в най-старата известна кулинарна книга, намерена досега – датиращата от III век след Новата ера - "De re coquinaria", Book III.

Киви

киви

Плодовете киви, известни още като Китайско цариградско грозде (поради китайския им произход), растат на вид лоза и са култивирани подобно на гроздето. Размерът на най-разпространения сорт киви "Hayward" е идентичен с този на голямо кокоше яйце. Китайското име на кивито е "янг тао".

Лук

лук

Лукът, наричан още и кромид лук, е двугодишно растение, широко използвано в кулинарията. Вероятно няма човек по нашите географски ширини, който да не е консумирал лук, но може би не всеки знае как точно изглежда това растение от семейството на праза и чесъна, преди да бъде изтръгнато от почвата, при това разцъфтяло с красиви лилави цветове. 

Райска ябълка 

 райска ябълка

Райската ябълка, както вероятно знаете, е овощно дърво с азиатски произход, което е разпространено и в България. Тук много хора я разпознават и като медовина. Ботаническото й наименование "diospyros" идва от гръцки и означава "божествен огън".

Какао

 какао

Какаовото дърво е било свещено за ацтеките, които са го припознавали като подарък за своя бог Куацекоатъл. Населението в Бразилия се е прехранвало с какаови плодове в продължение на векове. Диворастящите какаови дървета са разпространени главно в Централна и Южна Америка, а култивираните се срещат и в Африка. За производството на какао на прах, от което се прави шоколадът, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което фабрично се отделят семената. Именно от тях и по-точно от ядрата им, които се смилат във вид на паста, се произвеждат шоколади, какаово масло и суров какаов прах.

Целина

целина, кервиз

Вероятността да видите целина в този й вид е много малка, освен ако не сте занемарили градината си. Известна у нас още като кервиз, целината е тревисто растение от семейството на магданоза и моркова с доказани лечебни свойства.

Червено цвекло

червено цвекло

Ето откъде идва червеното цвекло! Освен коренът, се консумират и листата на цвеклото, които напомнят вкуса на спанака. Цвеклото, приготвено в марината, е популярно в Източна Европа, Американския Юг, Австралия, Нова Зеландия и Близкия изток. В сурово състояние от него се приготвя чудесна салата.

Шафран

шафран, минзухар

Неслучайно шафранът е най-скъпата подправка в света - той се добива от цветовете на "Crocus sativus" – вид култивиран минзухар с много сложен процес на възпроизводство, невъзможен без човешка намеса, който расте при естествени условия в Югозападна Азия, но днес е разпространен най-вече във Франция, Гърция и Испания. Цените на шафрана на едро и дребно варират от 1000 до 10 000 евро за килограм, което звучи малко невероятно, като се име предвид, че за това количество са необходими 110 000—165 000 цвята от минзухара. Самата подправка се прави от близалцата на цветето и част от шийката му, които се изсушават и запечатват херметически.

Банани

 банани

Въпреки че често използваме понятието бананово дърво и е широка разпространена представата, че бананите растат по палмите, в действителност те не са дървета, а тревисти растения, култивирани от праисторическите народи на Югоизточна Азия и Западна Океания. Те достигат височина от 2 до 12 метра (според вида), а плодовете се развиват само от женските цветове.

Фъстъци

 фъстъци

За родина на фъстъците, които днес са разпространени в цял свят и са едни от най-достъпните ядки, се счита Парагвай. Наричани още земни ядки, фъстъците всъщност принадлежат към семейството на бобовите растения и се образуват в шушулки, като броят им в една шушулка варира от 1 до 4 семена.

Карамфил

 карамфил

Подправката карамфил, която е разпространена в цял свят, се добива от сушени цветни пъпки на вечнозелено дърво с индонезийски произход от семейство "Myrtaceae", което достига височина до 20 метра! Карамфилът е широко приложим в кухнята за сладка, десерти, компоти, но се използва и за ароматизиране на някои сортове вина и ликьори.

Пъпеш

пъпеш

Пъпешът има много и най-различни наименования, сред които е канталупе, мускмелон, Гарма и Персийски пъпеш, с което е познат и у нас. Пъпешът е представител на семейство Тиквови. Известни са  повече от 500 разновидности и произхожда от Предна Азия. Теглото на персийския пъпеш, чиято вътрешност е оранжева на цвят, достига 5 килограма.

Каперси

каперси

Подобно на шафрана, каперсите са деликатес с доста висока цена, тъй като събирането им е доста трудоемко. Ако сте консумирали или най-малкото виждали каперси, вероятно вече сте разпознали тези синаподобни на вкус плодове в недоразвитите цветни пъпки, които са не по-големи от грахово зърно и зелени на цвят. Култивираните разновидности на каперсите са разпространени най-вече в Южна Европа и Северна Америка.

Червена боровинка

червена боровинка 

У нас са разпространени предимно дивите червените боровинки, от които се прави сладко. Разбира се има и култивирани, като и двата вида растат на малки храстчета, достигащи около 2 педи височина. Култивираните червени боровинки се берат в началото на есента, като се "наводняват" изкуствено с вода, която ги залива напълно, за да изплуват на повърхността и да бъдат събрани възможно най-бързо и лесно.

Само около 5-10 процента от реколтата от червени боровинки в САЩ, където плодът е много разпространен, се прибира чрез суха беритба, която изисква по-големи разходи, но е по-щадяща за плодовете, така че да могат да бъдат пуснати на пазара свежи (без предварителна обработка).

Броколи

броколи

Въпреки че приличат най-вече на карфиол, броколите, чието име има италиански произход и означава "цъфтящи върхове на зелето", принадлежат към различна група от същия вид. Броколите имат големи цветни глави, заобиколени от листа и подредени като разклонени клони върху дебело стъбло, годно за консумация. Могат да се консумират на пара, варени или сурови, ставайки популярни като суров зеленчук, сервиран в ордьоври.

Черен пипер

 черен пипер

Това се недоузрелите плодчета на растението "Piper nigrum", от които се прави една от най-популярните подправки в цял свят, позната още от древността и добавяна в почти всяко готвено ястие – черният пипер. Ако бъдат оставени да узреят, същите плодчета стават суровина за белия пипер. Лютивият вкус на черния пипер, чийто произход най-вероятно е индийски, се дължи на веществото пиперин.

Авокадо

 авокадо

Авокадото също има хилядолетна история, която ни отвежда в империите на ацтеките и маите. Името му, произлизащо от езика нахуатъл, означава тестиси, а това дали изборът му е удачен, оставяме да прецените сами. Дървото авокадо принадлежи към семейство лаврови и вирее във влажни тропически гори. Достига височина до 15 метра, а теглото на плодовете му варира от 150-200 грама до 1 килограм според сорта. Често срещана грешка е възприемането на единичната семка в авокадото като костилка, което се дължи на големия й размер. Важна особеност на плодовете авокадо е, че узряват едва след като бъдат откъснати от дървото.

Нахут

 нахут

На тази снимка виждате една от най-рано култивираните от човека култури, която днес е разпространена в цял свят, но най-вече в Турция, Азия, Африка, Испания и Мексико. У нас нахутът е по-познат в средиземноморската си разновидност, отличаваща се с големи, кръгли и жълти зърна, докато тези на индийския нахут, който е основна храна в едномилиардната азиатска държава, са по-малки и набръчкани. Растението нахут е представител на семейство бобови, а освен с това име е известно у нас като леблебия или сланутък.

Маслини

 маслини

Обичате ли зехтин и мариновани маслини? Нали знаете, че ако опитате някой от плодовете, след като ги откъснете директно от клона, няма да останете очаровани от възгорчивия им вкус? За да ви се случи подобно нещо в България, ще трябва да отидете до Кърджали, в Пловдивско, Ивайловградско или Петричко, но имайте предвид, че реколтата от маслини у нас е много оскъдна. Тези дълголетни, вечнозелени, маслодайни дървета са широко разпространени по Средиземноморието, в Южна Африка, Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Най-висококачественият зехтин по средиземноморието се произвежда на остров Крит от плодове, които не са напълно узрели.

Рукола

 рукола

Може би сте чували колко полезна е руколата, или до вас е достигнала мълвата за славата й на мощен афродизиак? А знаете ли каква е на вкус? Ако отговорът е да, значи знаете как изглежда и можете да предположите как расте, но ако все още нямате личен практически опит с това тревисто растение, което често е взимано за посестрима на глухарчето, въпреки че двете нямат нищо общо, сега е моментът да я видите в естествената й среда.

Лимон. Червен пипер

лимон

люта чушка

За финал, погледнете тези две снимки, които действат ободряващо, дори без да разполагате с плода на цитрусовото дърво, отглеждано от грижливите стопани в много български домакинства, и подправката, извлечена от тези огнено червени люти чушки /a.k.a. RHCP/ след изсушаването им, която е не по-малко популярна у нас. В случай че все пак е останало някакво съмнение, уточняваме, че лимоните растат по дърветата, също като портокалите, а освен като подправка, паприката може да бъде използвана като оцветител за коса, придавайки й червен цвят, когато прахът от нея бъде добавен към къната.

Снимки: flickr.com, freepik.com

Още по темата:
  • 5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част) 5-те най-шокиращи противоречия в хранителната индустрия (1 част)
  • Защо да си направите вертикална зеленчукова градина? Защо да си направите вертикална зеленчукова градина?
  • Най-подходящите зеленчуци и билки за отглеждане вкъщи Най-подходящите зеленчуци и билки за отглеждане вкъщи
  • Как да накарате децата си да хапват повече зеленчуци Как да накарате децата си да хапват повече зеленчуци
4.4/5 8 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30
91.40лв.

НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30

АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY
55.20лв.

АЛАЙВ ИМУН ХЕЛТ капсули * 30 NATURE'S WAY

МАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC
81.50лв.

МАКСИМУМ ГРИЙНС КЪМПЛИЙТ таблетки * 90 GNC

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ 50+ таблетки * 30
28.80лв.

АЛАЙВ ВИТАМИНИ ЗА ЖЕНИ 50+ таблетки * 30

АЛАЙВ ГАРДЪН ГУДНЕС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 NATURE'S WAY
64.00лв.

АЛАЙВ ГАРДЪН ГУДНЕС МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 60 NATURE'S WAY

АЛКА ГРИЙНС саше * 10
37.70лв.

АЛКА ГРИЙНС саше * 10

Коментари към Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати
    www.framar.bg 
    на 16 May 2025 в 14:44
    Коментирайте "Вижте как и къде растат плодовете и зеленчуците, преди да бъдат откъснати "

СТАТИЯТА е свързана към

  • За свободното време
  • Любопитно и забавно
  • Как да стимулираме растежа на децата естествено
  • Болки на растежа при деца - какво представляват и как да ги облекчим у дома
  • Вратига, Оборчлива билка, Вратика, Обикновена вратига
  • Млечно смути със замразени плодове
  • Как и колко да варим различните зеленчуци
  • Кактус
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Кисел трън (берберис) - ползи за здравето и състав
  • Гранадила - ползи за здравето
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Къде мога да намеря млека Comidamed в България?

преди 88 дни, 5 часа и 11 мин.

Nexavar - къде мога да го открия в България

преди 1564 дни, 56 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 часа и 48 мин.

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 17 часа и 48 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 18 часа

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 18 часа и 7 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖЕНТИК НООТРОПИК БЕЗПОКОЙСТВО капсули * 60

ХАЯ ЛАБС АЦЕТИЛ L - КАРНИТИН капсули 1000 мг * 100

НИВЕА СЪН ОХЛАЖДАЩ СПРЕЙ ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ 200 мл

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ ГРИЖА ЗА УСТНАТА КУХИНА капсули * 60

ЕЖЕДНЕВНИ ДАМСКИ ПРЕВРЪЗКИ БЕЛЛА ХЕРБС ЛИПА ДЕО ФРЕШ * 18

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДИКЛОПРАМ капсули 75 мг / 20 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 13:31:51

ОДМ 5 капки за очи 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 13:31:22

ДИКЛОПРАМ капсули 75 мг / 20 мг * 30

Коментар на: Надежда от 16 май 2025г. в 13:26:39

ТЕАЛОЗ ДУО капки за очи 5 мл.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 12:37:43

Изследване на вагинален секрет

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 12:25:42
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival