Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Бохемска рапсодия: Историята зад филма – част 2

Бохемска рапсодия: Историята зад филма – част 2

Бохемска рапсодия: Историята зад филма – част 2 - изображение

Отнема почти 10 години, за да се даде зелена светлина за създаването на  автобиографичен филм за групата Куин и легендарния й вокалист Фреди Меркюри. След дълъг и продължителен процес на 4 октомври 2018 г.  в Англия се състоя световната премиера на "Бохемска рапсодия".

Със сигурност да напишеш филм за легенда не е никак лесна задача. Както всеки един биографичен филм и при този мненията на публиката са разнопосочни. И това донякъде е обосновано – още повече, че става въпрос за личността на Фреди Меркюри. По- наблюдателните фенове на групата и филмовите критици обаче бяха категорични, че повечето от случките в лентата се различават от действителността.

Открихме няколко интересни факта за създаването на „Бохемска рапсодия“ – филмът, носител на награда „Златен Глобус“ през тази година.

Кои са подменените моменти (по волята на режисьора) във филма? Ето и отговорите:

Запознанството на Фреди с Мери Остин

Мери Остин, жената, на която е посветена една е от най-красивите песни на рок-групата Love of My Life ,отначало е приятелка на Брайън Мей. Брайън и Фреди виждат за първи път Мери Остин в магазина за дрехи, където момичето работи. Като истински приятел и джентълмен, Меркюри първо пита Оскар колко е сериозна връзката и с неговия приятел Брайън. След като получава отрицателен отговор, Фреди се престрашава да я покани на среща след 6 месеца.

Във филма историята е представена много романтично. Мери и Фреди се срещат за първи път зад сцената и сякаш се влюбват от пръв поглед. Въпреки че не е 100% реалистична сцена у зрителите се поражда съмнението, че това е чиста и рядко срещана любов. В много свои интервюта вокалистът на бандата споделя, че Мери е единственият човек, който го разбира.

Няколко години преди смъртта си, Фреди моли любимата си Мери Остин за последна услуга: да погребе пепелта му на тайно място. Така прави и тя. Повече от две десетилетия никой, освен Мери Остин не знае къде е погребан Меркюри. Що се отнася до филма, тя отказва да участва в продукцията, но одобрява сценария.

Пол Прентър – мениджър на Фреди Меркюри

сцена във филма

В лентата Пол Прентър е любовник и мениджър на Меркюри, който се стреми да изолира Фреди от най-близките му. Освен това Прентър скрива съобщенията за концерта Live Aid. Когато Меркюри разбира истината той уволнява и напуска Прентър.

Основната цел на режисьора в тази сцена е да представи Пол във възможно най-лошата му светлина. В действителност той наистина е предател - продава снимки и информация за личния живот на вокалиста след тяхната раздяла. Но основната причина за краха между двамата е опустошеният дом на Фреди след една от поредните оргии, организирани от Прентър.

Фреди Меркюри не е виновен за разпадането на Куин

сцена от филма

В„Бохемска рапсодия“ групата се разпада, след като Фреди съобщава, че ще гради самостоятелна кариера. Музикантите не споделят идеите му и го молят да не напуска бандата. Фронтменът настоява за новата посока в кариерата му, а Роджър Тейлър му казва: "Току-що ти уби Куин." Безспорно това е един от най-вълнуващите моменти в лентата, но всъщност истината е друга.

Първо, групата никога официално не се е разпадала. Те си дават почивка от постоянните турнета по целия свят. Любопитното тук е, че Фреди не е първият член на групата, който издава солов албум.

В действителност всеки участник се е опитвал да стартира своя солова кариера .През 1978 г. самият Тейлър записва сингъл и издава албума "Fun in Space"( 1981). След това Брайън Мей Star Fleet през 1983 година. През следващата година излиза вторият солов албум на Тейлър Strange Frontier. През 1985г – години по-късно се появява„Bad Guy“ – първият солов албум на Меркюри.

Събирането за „концерта на века“

сцена от филма

В една от сцените Фреди моли членовете на бандата да се съберат отново за концерт Live Aid. Останалите изпитват съмнения дали трябва да свирят, тъй като не са свирили заедно от години. Според тях двуседмична подготовка за подобен по мащаб световен концерт в е невъзможна.
В действителност, паузата в работата им не продължава повече от 1 година и те пускат нов албум, наречен The Works през 1984. След това, рок-групата тръгва на голямо турне и без колебание взема участие в Live Aid.

Разкриване на диагнозата СПИН

Фреди Меркюри

Според сценария, малко преди легендарния спектакъл Live Aid, Фреди разкрива на групата( по време на първата им репетиция) , че е диагностициран с ХИВ – три седмици преди шоуто през 1985 г.
Въпреки че финалната сцена е много емоционална тя не отговаря на действителността. По това време той се бори със сериозни симптоми –кашля кръв и изпитва трудности с пеенето. Певецът не знае за болестта си до 1987 г . според неговия партньор Джим Хътън. В реалния живот Меркюри разбира, че е болен година след Live Aid. Той прави публично изявление на 23 ноември 1991 г. - ден преди да си отиде от този свят.

Финалната сцена

стадион Уембли

Последната сцена в Бохемска рапсодия – зрелищният спектакъл на стадион Уембли е заснет през първия снимачен ден. Той е почти идентичен с реалното шоу, а Малек копира всяко движение, което Фреди прави през тези 20 минути. Цялото представление е заснето в съответствие с най-малките детайли, като се започне от чашите с Пепси, които са на пианото, чак до въздушната целувка, която Фреди изпраща на майка си от сцената.

Фреди Меркюри

Копието на стадион "Уембли", където се провежда паметния концерт, е построено на летище в Лондон, тъй като версията на стадиона от 1985 г. вече не съществува. Директорът на Live Aid присъства на сцената и е впечатлен от това колко точна е реконструкцията.

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНормативни актовеДиетиЛеченияСнимкиСоциални грижиНовиниСпорт