Начало Лайфстайл Красота и стил Грим и прическа Безопасно ли е да се използват тестери в магазините за козметика

Безопасно ли е да се използват тестери в магазините за козметика

Безопасно ли е да се използват тестери в магазините за козметика - изображение

Жена в САЩ съди магазин за козметика, защото смята, че се е заразила с херпес от техните тестери на червила. Ако се чудите дали това е възможно, микробиологът Д-р Амрийн Башир е готова да ви даде отговор. Според нея гримовете, които се използват от различни хора, крият множество рискове, като инфектирането с херпесния вирус представлява само един от тях.

Тестери на червила

Нека първо разгледаме казуса на жената и козметичните тестери, които тя твърди, че са били заразени.

Herpes simplex virus (HSV-1) е широко разпространен вирус, който може да бъда предаден при непряк контакт със заразените предмети (което включва хавлии, чаши, прибори и дори червило) или при пряк контакт с болен човек (което включва целуване и незащитен сексуален контакт).

Съществуват два типа херпес симплекс вирус, като тип 1 води до обрив в лигавицата на устната кухина и по кожата, често придружен от настинка. Тип 2, или гениталният вирус, причинява изменения по половите лигавици. Смята се, че близо 67% от населението на земята са инфектирани с херпес симплекс.

Д-р Амрийн Башир предупреждава, че не е необходимо да има видими клинични симптоми при заразените, за да са преносители на инфекцията. Това означава, че характерните изменения по кожата невинаги се развиват веднага след заразяването с херпес симплекс, като първата херпесна екзема може да се появи едва след няколко месеца.

Тестери за грим

Именно поради тази причина д-р Амрийн Башир смята, че е невъзможно да се определи с точност кога се е заразила американката. Въпреки това микробиологът потвърждава, че е много вероятно заразата да се предава от един човек на друг с помощта на козметичните тестери, тъй като херпес симплекс води до появата на екземи на устните и около устата – части от лицето, които се докосват до червилата.

За щастие, херпесният вирус обикновено оцелява само около 10 секунди извън тялото. Възможно е да остане жив за много по-дълъг период, ако се намира в топла и влажна среда. Също така херпес симплекс може да оцелее между два и три часа върху пластмаса, хром или вода.

Други гримове, които могат да доведат до заразяване

Козметичните продукти съдържат консерванти, които възпрепятстват растежа на микробите. Различните гримове могат да се замърсят, ако хората използват нестерилни апликатори или пръстите си за нанасяне на продуктите. Напълно е вероятно тестерите или безплатните мостри да се превърнат в опасни, ако не се съхраняват правилно – например гримове, които се държат в топла и влажна среда.

Друг пример за преносител на зарази сред козметичните продукти е спиралата, която може да доведе до възпаление и конюнктивит, причинени от бактерии и вируси, включително херпес симплекс. Спомнете си за всичките си приятели и познати, получили възпаление на конюнктивата, след като са ползвали чужда спирала или тяхната собствена, която седи от години в чантичките им за грим.

Д-р Амрийн Башир предупреждава да се избягва ползването на чужди козметични продукти. Все пак не бихте ползвали четката за зъби на непознат, така че защо бихте направили изключение със своето червило или спирала?

По статията работи: Нора Маркова
Източник: theconversation.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияФизиологияЛеченияХранене при...Здравни съветиИзследванияСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиБотаникаВидеоПроизводители