Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Астрономи откриха първите планети извън нашата галактика

Астрономи откриха първите планети извън нашата галактика

Астрономи откриха първите планети извън нашата галактика - изображение

Нова историческа повратна точка! За първи път астрофизици засякоха хиляди планети в друга галактика. Техните размери варират – от малки като Луната до големи колкото Юпитер.

Имайки предвид колко трудно се откриват екзопланети дори в границите на нашата галактика Млечен път, значението на това постижение не бива да се омаловажава. Учени от университета на Оклахома са направили откритието благодарение на гравитационните микролещи.

Техниката, която е предсказана за първи път от Айнщайн в общата теория на относителността, се използва за откриването на екзопланети в Млечния път и това засега е единственият познат начин за регистриране на най-малките и отдалечени на светлинни години от Земята планети.

Докато планетата обикаля около своята звезда домакин, гравитационното поле на системата може да пречупи светлината, която идва от отдалечена звезда зад нея.

Знаем как изглежда този ефект, когато има само две звезди, затова, когато планета влезе в компанията, тя създава допълнително нарушение в светлината, която достига до нас – което е ясен знак, че там се спотайва планета.

Досега посредством този метод в Млечния път са засечени 53 екзопланети. За да открием планети, които са разположени още по-далеч във Вселената, е нужно нещо още по-мощно от една звезда.

Астрономите от Оклахома Синю Дай и Едуардо Герас изучават квазар (вид звезден обект, галактическо ядро, което излъчва огромно количество енергия), разположен на 6 милиарда светлинни години, наречен RX J1 131-1231– един от най-ясно разпознаваемите квазари в небето посредством гравитационни микролещи.

Гравитационното поле на галактика, разположена по средата, отдалечена на 3.8 милиарда светлинни години от нас, пречупва светлината по такъв начин, че създава 4 образа на квазара. Той представлява активна свръхмасивна черна дупка, която излъчва ярки рентгенови лъчи, благодарение на топлината на своя акреационен диск.

Използвайки информацията от рентгеновата обсерватория Чандра на НАСА, учените са регистрирали странни линейни енергийни промени в светлината, идваща от квазара, които могат да се обяснят единствено с планети в галактиката, които пречупват квазара.

Оказва се, че между звездите в галактиката има около 2 000 свободни планети с маси, вариращи между лунната и тази на Юпитер. Учените са изключително развълнувани от своето откритие.

Тук трябва да отбележим, че ние не можем да видим тези планети с очите си и това вероятно няма да е възможно през следващите 100 години. Но технологията, с която разполагаме, за да ги засечем, е невероятно доказателство за неограничените възможности на гравитационните микролещи.

Разбира се, здравият разум винаги ни е нашепвал, че някъде там в безмерното космическо пространство има и други планети, но когато се сдобиете с доказателство, предположението се превръща в научен факт.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл