Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 нелепи инцидента, които променят хода на историята

9 нелепи инцидента, които променят хода на историята

9 нелепи инцидента, които променят хода на историята - изображение

Ако се замислите, вероятно и вие ще стигнете до заключението, че целият ни живот е низ от "случайности". Това се отнася и за света като цяло. Вижте как едно съвсем малко и незначително събитие може да промени хода на цялата история.

Изгубени в превода и атомната бомба

Сузуки и Труман

През 1945 г. САЩ поискала капитулацията на Япония. В своя отговор японският министър-председател Сузуки използвал думата "мокусацу", която грубо преведена звучи "ще го обмислим".

По време на превода значението на думата била представена на Труман като "игнорираме", а по-късно като "ние третираме вашето предложение с презрение."

Отговорът обидил тогавашния президент на САЩ Хари Труман, който в последствие наредил пускането на атомните бомби над Япония.

Титаник и вторият офицер

Титаник

Дейвид Блеър, вторият офицер на кораба Титаник, който бил прехвърлен на друг кораб малко преди първото му отплаване, случайно взел със себе си ключа от шкафа, в който се държал бинокъла. Ако това не се беше случило, айсбергът щеше да бъде забелязан по-рано от наблюдателницата и екипажът може би щеше да избегне корабокрушението.

Немарливостта на един учен и пеницилина

Александър Флеминг и пеницилин

Александър Флеминг не се славел със своята подреденост и веднъж забравил едни стафилококови бактерии върху петриево стъкло в продължение на 2 седмици, докато бил на почивка. Когато се върнал, той с изненада открил плесента, която покривала стъклото с мъртвите бактерии.

Ето как е открит пеницилинът, който е в основата на повечето съвременни антибиотици.

Метеоритът и Християнството

Покръстването на Апостол Павел

Събитието, случили се на пътя към Дамаск, и довели до приемането на христовата вяра от апостол Павел а, изиграли важна роля за цялата християнска религия. Най-любопитната част от историята е, че то най-вероятно е свързано с падането на метеорит.

Докато вървял към Дамаск, апостол Павел видял ярка светлина в небесата и ослепял. Зрението му се възвърнало след три дни, когато срещнал християнина Ананий.

Павел възприел събитието като знак от Господ и самият той приел Христовата вяра.

Падането на Берлинската стена и разсеяността на един политик

Падането на Берлинската стена

През 1989 г. източногерманският политик Гюнтер Шабовски загатнал в речта си, че всички ограничения за пресичане на Берлинската стена ще бъдат премахнати. Един журналист го попитал кога точно.

Политикът отвърнал "Веднага" – и пресата веднага се хванала за думата. Хиляди хора се струпали пред Берлинската стена и поискали да бъдат пуснати от другата страна. За да бъдат избегнати размириците, правителството съборило стената. Така Шабовски без да иска се превръща в човека, унищожил една от най-нелепите граници в историята на човечеството.

Още една непочистена стъкленица и стъклото, което не може да се чупи

Едуард Бенедиктус

През 1903 г. ученият Едуард Бенедиктус изтървал една стъкленица на пода. За негова изненада, тя не се счупила. Той си спомнил, че по стените й имало тънък слой целулозен нитрат, останал от предишни експерименти.

Бенедиктус използвал това случайно откритие и по-късно създал триплекса – стъкло, което днес се използва в автомобилостроенето и предпазва шофьорът и пътниците от наранявания при инциденти.

Наполеон и Франция

Наполеон

Съдбата на Наполеон можеше да е много по-различна, ако не се беше случило едно случайно събитие: година преди неговото раждане остров Корсика, където той е роден, бил даден на Франция. Това го направило французин по рождениеи му дало шанс да се превърне в мъжа, когото познава историята.

Рентгеновите лъчи

Вилхелм Рьонтген

През 1895 г. немският физик Вилхелм Рьонтген експериментирал с новооткритата радиация и случайно поставил ръката си на пътя на радиолъчението. Образът на прозрачната плът и видимите кости го шокирал. Неговото откритие внася истинска революция в медицината.

Константинопол и отворените порти

Падането на Константинопол

Константинопол удържа на много обсади, но през 1453 г. пада под напора на турците. Това се случва тъй като една от скритите порти, се оказала отключена. Никой не знае каква е причината за това – предателство или случайност, но турците проникват в града и го превземат.

Според някои философи и теоретици нищо случайно не се случва случайно и всяко събитие в нашия живот ни води към определена цел или място в бъдещето. Тогава може да приемем, че дори Наполеон да не се беше родил френски гражданин, той щеше по други пътища да стане велик пълководец и да завладее Европа.

Ако приемем, че всичко в живота ни е предопределено, би трябвало да не се притесняваме за бъдещето, нали?

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛичностиОткритияГеографияСнимкиЛюбопитноНовиниОрганизацииАлт. медицинаРецептиТестовеВидеоСпортКомпании и организации