Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука От къде произлизат най-странните имена на химичните елементи

От къде произлизат най-странните имена на химичните елементи

От къде произлизат най-странните имена на химичните елементи - изображение

На 30.12.2015 година Международният съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) обяви официално откриването на 4 нови елемента - с номера 113, 115, 117 и 118. Преди тях, добавяне на нови елементи се случи през 2011 година. Засега те са кръстени с латински или гръцки имена - ununtium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) и ununoctium (Uuo), но според правилто в IUPAC сега има шанс те да бъдат променени и да получат официални имена.

Интернет пространството е залято със страшно много предложения за имената на елементите, като едно от най-интересните е, един от "тежките метали" (heavy metal) да бъде кръстен "Лемий" на фронтмена на Моторхед - Леми, който наскоро почина. Въпреки многобройните предложения, имената ще бъдат обявени през пролетта на 2016 година. Според IUPA елементите могат да бъдат кръстени на герои от митологията, на минерали, на места или на учени. Вижте от къде произлизат имената на някои други елементи, които са по-необичайни.

1. Литий (Lithium)
Въпреки че е най-лекият от металите, името му идва от гръцкат дума за "камък" - lithos, тъй като е открит в скала (за разлика от другите алкални метали, които са били намерени в растения и животни).

2. Въглерод (Carbon)
Името въглерод идва от латинската дума carbo, която означава "въглища".

3. Неон (Neon)
Името му идва от neos - гръцката дума за "нов", тъй като е открит през 1898.

4. Фосфор (Phosphorus)
Phosphorus буквално означава "носител на светлина", тъй като първото съединение на елемента светело в тъмнина. Век преди да придобие това име, 15-тият елемент в таблицата е бил кръстен на Венера, тъй като се смята, че веднъж огрее ли небето, тя подпомага слънчевата светлина.

5. Ванадий (Vanadium)
Преходният метал в чисто състояние е стоманено-сив, но 4 от неговите окислителни състияния са в цвета на дъгата - лилаво, зелено, синьо и жълто. Тъй като бил безкрайно впечатлен от прекрасните цветове, които вижда, шведският химик Нилс Сефстрьом го нарекъл Ванадий - от Ванадис. Ванадис е другото име на скандинавската богиня на красотата Фрея. Съседът на Ванадий - Хром - също създава невероятни цветове и именно това е причината да получи името си, което идва от гръцката дума за цвят - chroma.

6. Кобалт (Cobalt)
Кобалтът се среща най-често в минерали, в които присъства и арсен. Когато се претопи, кобалтовата руда може да излъчи вредни изпарения, в които присъства и арсен. Много преди да стане ясно, че тези изпарения са отровни, медните миньори в централна Европа не са имали друго по-добро обяснение от това, че са се получавали от подземни животни, живеещи в скалите, наречени koboldos. От там идва и името на елемента.

7. Мед (Copper)
Знакът на медта е Cu, което идва от латинското му име - cuprum. Cuprum от своя страна идва от Kyprios - древногръцкото название на остров Кипър, който бил известен с добива си на мед. Други елементи, които са кръстени на места, са Германий, Америций, Берклий, Калифорний и Дармщатий. Имената на елементи като Рутений, Холмий, Лутеций, Хафний и Полоний идва от латинските названия за Русия (Рутений), Стокхолм (Холмий), Париж (Лутеция), Копенхаген (Хафний) и Полша (Полоний).

8. Галий (Galium)
Сребристият метал с точка на топене много малко над стайната - 29 градуса по Целзий, е открит през 1875 от френския химик Пол-Емил Лекок де Боабудран. Той избира да го нарече Gaul - латинското наименование за Франция, но скоро след като го обявява, е принуден да се отрече и да признае, че всъщност елементът не е кръстен на Франция, а е заигравка с неговото собствено име. "Лекок" означава "петел" на френски, докато латинската дума за "петел" е gallius. Въпреки изричния отказ от тези обвинения, които Пол-Емил описва в документ през 1877, тези твърдения го преследват до края на живота му.

9. Бром (Bromine)
Един от двата елемента, които са в течно състояние (другият е Живак), Бромът обикновено е наситена, тъмна червено-кафява течност, подобна на кръвта, която има силна характерна миризма. Името на Бромът идва от гръцката дума bromos, означаваща "смрад".

10. Криптон (Krypton)
Тъй като е безцветен, безароматен и труден за откриване елемент, Криптонът е кръстен с гръцката дума за "скрит" - kryptos.

11. Стронций (Strontium)
Стронцият е единственият елемент, който е кръстен на място във Великобритания. Името му идва от град Стронтиан в Шотландия.

12. Итрий (Yttrium)
През 1787 шведския офицер и химик Карл Аксел Архений се натъква на необикновенно тежък и черен камък в куп отпадъци от каменоделна до село Итърби - на 15 мили от Стокхолм. Той нарича откритието си "ytterbie" и изпраща проба от него на колегата си професор Йохан Гадолин (елементът Гадолиний е наречен на него) във Финландия. Гадолин открил, че пробата съдържа елемент, който е напълно нов за науката. Нарича го yttrium. От тогава много други елементи са открити в мините до Итърби - Тербий, Ербий, Итербий. Малкото шведско селце остава едно от най-почитаните местоположения на цялата периодична таблица.

13. Антимон (Antimony)
Трудно е да се проследи названието на този елемент, тъй като много факти за него са обвити от мистерия. Въпреки това, много теории твърдят, че името му произлиза от гръцката дума за "цветя".

14. Ксенон (Xenon)
Точно като думата ксенофобия - името на Ксенонът идва от гръцката дума "xenos", която означава "странен", "чужд".

15. Празеодим (Praseodymium)
Заради зеления цвят на минералните му соли, името на елемента идва от гръцката дума за зелен - "prasios".

16. Самарий (Samarium)
В таблицата има много елементи, които са кръстени на известни личности, включително Алберт Айнщайн - Айнщайний, Нилс Бор - Бор, Енрико Ферми - Фермий, Алфред Нобел - Нобелий, както и Пиер и Мария Кюри - Кюрий. Първият елемент обаче, кръстен на името на известна линчност, е малко познатият Самарий. Той е кръстен на руския инженер Василий Самарски-Биковец. В началото на 1800-те години Самарски работи в руски минен отдел. Той дава на германския минералог Густав Роза достъп до колекцията проби, идващи от Уралските планини. Роза открива нов минерал в една от пробите и го кръщава на Самарски.

17. Диспросий (Dysprosium)
11 години след откриването на Галия и 7 години след откриването на Самария, Пол-Емил Лекок де Боабудран открива редкия елемент Диспросий - през 1886. Отнема му 30 опита, докато изолира чиста проба от него. Името му идва от гръцката дума "dysprositos", означаваща "труден за достигане".

18. Тантал (Tantalum)
Танталът се открива 10 пъти по-трудно от златото. Той е тежък, рядък метал със сивкав цвят. Танталът е устойчив на корозия. Известен с това си качество и химичната си интерност, той е изключително подходящ за употреба в металургията. Тъй като Танталът не се засяга практически от нищо и не влиза в контакт с други елементи, той е кръстен на Тантал - герой от гръцката митология, който бива наказан, като е принуден да застане на колене пред локва вода, намираща се до плодово дърво. Всеки път, когато тои поискал да откъсне плод од дървото, плодът падал.

19. Уран (Uranium)
Уранът е открив от немския химик Мартин Кайнрих Клапрот през 1789, който решава да го нарече на планетата Уран, която била открита по онова време. Когато елемент 93 и 94 са открити през 1940, те са кръстени Нептуний и Плутоний, за да се продължи последователността на планетите.

20. Менделевий (Mendelevium)
Създаването на периодичната таблица се дължи на руския химик Дмитрий Менделеев. Организацията му на таблицата му позволила не само да предскаже съществуването на елементи, които дори не са били окрити тогава, но и да поправи разбиранията за свойствата на други елементи. Елемент номер 101 - Менделевий е в негова чест.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияСъставкиЗдравни съветиНовиниОткритияЛюбопитноРецептиАлт. медицинаНормативни актовеОрганизацииЛеченияНаправления в медицинатаЛичностиГеографияХранене при...ТестовеФизиологияСпортЕ-тата в хранитеБотаникаХрани и ястияПроизводители