Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 9 невероятни неща, които тялото ни прави всеки ден, а ние дори не подозираме

9 невероятни неща, които тялото ни прави всеки ден, а ние дори не подозираме

9 невероятни неща, които тялото ни прави всеки ден, а ние дори не подозираме - изображение

Човешкото тяло е загадка след загадка. Има толкова много процеси, които се случват в него всяка секунда, минута, час, ден. Ние обаче си нямаме никаква представа за тях.


Представяме ви 9 впечатляващи неща, които тялото ни прави всеки ден, а ние дори не осъзнаваме. Ще ви изненадаме!

Почти пълна регенерация на всяко десетилетие

човешко тяло

Всеки ден около 70 милиарда клетки умират в тялото ни, a ние не ги забелязваме. Нов чревен тракт се появява на всеки 3-4 дни. Червените кръвни клетки умират на всеки 3 месеца, а бъбречните клетки регенерират повече от година. В рамките на едно десетилетие нашето тяло претърпява почти пълна регенерация. Някои клетки живеят повече от век като невроните, например.

Всеки пъп е вселена от бактерии

човешко тяло

Звучи страховито, но във всеки пъп има хиляди бактерии, които създават собствена екосистема. Учените казват, че тя наподобява дъждовна гора - флората е в равновесие и доминират определен вид бактерии. Всеки пъп има собствен набор от бактерии и индивидуална екосистема.

В сърцето има вкусови рецептори

човешко тяло

Бебетата имат толкова много вкусови рецептори. Някои от тях са разположени на небцето, но те изчезват с възрастта. Възрастните имат около 10 000 рецептори в устата си - брой, който намалява наполовина до 60-годишна възраст. Наскоро обаче е установено, че в сърцето има киселинни рецептори, които помагат при разпознаването на инфекции и възпаления.

Стомашната киселина може да разтвори желязо

човешко тяло

Нашият стомах съдържа солна киселина. Учени я изследват като я нагряват до 37 градуса. След това поставят в нея железни остриета и алкална батерия. След 24 часа острието губи 63% от масата си, докато батерията издържа на атаката повече от едно денонощие. За да поддържа такива натоварвания, нашето тяло трябва да произвежда нови стомашни клетки, преди киселината да разруши старите.

Емоциите създават фалшиви спомени

човешкото тяло

Ако разчитате на паметта си, ние имаме лоша новина за вас. Нашите спомени се променят всеки ден в зависимост от нашето емоционално състояние. Например, миналата година сте били на екскурзия с най-добрата си приятелка, но по-същото време вие се карате и преустановявате контакт. Сега, припомняйки си за общото ви пътешествие вие няма да се чувствате по същия велик начин. Мозъкът ви ще открие (или дори ще направи) нещо още по - лошо, за да не се насладите на тези спомени или да не връщате към тях.

Съдържанието на мляко се адаптира за бебето

човешко тяло

Кърмата съдържа стотици полезни вещества, които помагат на бебето да расте и да развива имунитет. Наскоро беше открито, че млякото всъщност променя своето съдържание и последователност, за да се адаптира за бебето по време на хранене. Тялото на майката анализира слюнката на бебето, за да му даде "коктейла", от който то се нуждае, като го „настройва“всеки път.

Ние сме по-високи и по-слаби сутрин

човешко тяло

Това е вследствие от излишната течност, която се натрупва между гръбначните дискове. През деня тялото се бори със стреса, седенето на едно място и редица други фактори. Тогава самите прешлени стават по - компресирани и течността изтича. Когато спим обаче, всичко се възстановява. 

Всеки има UV зрение

човешко тяло

Лечението на катаракта включва отстраняване на очната леща, както и връщане на UV видимостта пациентите (точно това се случи и с Клод Моне). При нормални обстоятелства не се нуждаем от тази способност и природата е създала лещите, които предпазват очите ни от вредните UV лъчи. От бозайниците елените имат ултравиолетово зрение, което им помага да различат козината на белите полярни хищници и ядливите лишеи в белия сняг.

Половината от тялото ни се състои от бактерии

човешко тяло

Доскоро не се допускаше, че в тялото ни има 10 пъти повече бактерии, отколкото нашите собствени клетки, но скорошни проучвания опровергаха това предположение. В тялото на възрастен човек живеят около 30-40 трилиона бактерии, приблизително равно на броя на нашите собствени клетки. Най-високата бактериална плътност е в ректума и затова всяка дефекация прави нашите клетки победители над бактериите.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиПсихологияСпортРецептиФизиологияНовиниКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводители