Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 9 невероятни неща, които се случват докато спите

9 невероятни неща, които се случват докато спите

9 невероятни неща, които се случват докато спите - изображение

Какво се случва, когато пропаднете в царството на Морфей? Сега ще разберете!

Мускулите ви се парализират

Когато изпаднете в REM сън, който е най-дълбокия сън от всички, мускулите на крайниците ви се парализират напълно и временно не могат да се движат. Съществува нарушение на съня, при което тази парализа се запазва и няколко секунди или минути, след като сте се събудили. Това плашещо чувство изпитват хората, които страдат от нарколепсия.

Очите ви се движат бързо

Всяка фаза на съня има специфична функция и успокоява и пази здрави тялото и мозъка. Сънят се състои от 5 фази; всяка е по-дълбока от предходната и, когато преминем през петте фази, цикълът започва отначало. Последната фаза (REM) е най-активната и започва около 60-90 минути, след като сте заспали. По време на нея очите ви се движат много бързо, без да го осъзнавате, защото мозъкът ви е фокусиран върху онова, което сънувате.

Отделя се хормонът на растежа

Хормонът на растежа отговаря за регенерирането на костите, мускулите и тъканите. Когато спите, производството на това вещество се активира в цялото ви тяло. То допринася за зарастването на рани и обновяването на клетките. Когато сте млади, този хормон стимулира растежа и оказва голямо влияние върху цялото тяло. Поради тази причина може да заявим, че ставаме по-високи, когато спим.

Гърлото ви се стеснява

Когато спите, мускулите, които държат гърлото ви отворено, докато сте будни, се отпускат и размерите му се стесняват. Това е една от причините за хъркането. Въпреки че има и други спомагателни фактори като назалната обструкция, стесняването на гърлото е тясно свързано с дразнещите звуци, които издават някои хора, докато спят.

Скърцате със зъби

Това явление се нарича бруксизъм. Не се случва на всички хора, но някои сутрин се събуждат с болка в челюстта именно заради нощното скърцане със зъби. Бруксизмът може да има морфологичен произход – разминаване на челюстта. Причината може да е и физиологична – това е начин за отпускане на емоционалното напрежение и стреса, натрупан през деня. Въпреки това проучванията все още не са открили защо на някои хора никога не се случва, докато други завършват със счупени зъби и болезнени челюсти.

Внезапно се възбуждате

Мъжете, както и жените, се възбуждат докато спят. Този феномен се дължи на върховата мозъчна активност по време на последната фаза на съня, което означава, че мозъкът ви се нуждае от повече кислород и поради тази причина по-бърз кръвен поток. Повишаването на кръвния поток засяга всеки орган от тялото ви, включително и половите органи, което предизвиква активирането на сексуалните хормони.

Мозъкът ви освобождава натрупаната информация и си съчинява истории

Начинът, по който се формират сънищата, все още е научна мистерия. Днес ние знаем, че нашият мозък изгражда сънни пейзажи спомените ни от ежедневния живот и дълбокото ни подсъзнание. Според скорошни изследвания и информацията, натрупана с годините, може да заявим, че сънищата ни са съставени от спомени, емоционални травми и чувства, които понякога създават наистина абсурдни съновидения. Въпреки това все още не можем да кажем защо мозъкът ни пътува до определени места през нощта или защо избира точно определени спомени, цветове, гласове, сцени или хора.

Може да чуете внезапни експлозии

Синдромът на експлодиращата глава е рядко явление, но е възможно да се случи. Ако някога сте го преживявали, знаете, че чувството е като от силна експлозия, която ви е събудила, и може да изпитате силен страх, но в действителност във външния свят нищо не се е случило. Онези, които страдат от този синдром, имат усещането, че главата им е „експлодирала“ или смятат, че са чули силен звук като от изстрел. Състоянието не предизвиква физическа болка, но може да окаже сериозно физиологично влияние.

Мозъкът ви се възстановява и детоксикира

Учените от университета в Рочестър открили, че докато спите, мозъкът ви се освобождава от натрупаните отпадни вещества през деня. Механизмът се активира, докато спим, и се нарича глимфатична система и, когато се активира, позволява на мозъка ни да се освободи от безполезната информация, да запази информацията, която смята за важна, и да обнови връзките си.

източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияФизиологияХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаСпортНовиниЛеченияДиетиМедицински изследванияВидеоИсторияБотаника