Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 въпроса, на които учените все още нямат отговор – част 2

9 въпроса, на които учените все още нямат отговор – част 2

9 въпроса, на които учените все още нямат отговор – част 2 - изображение

Колкото и странно да звучи, все още има въпроси, които остават пълна загадка за учените. Вижте някои от тях.

Ще можем ли някога да водим разговор с роботи?

Робот и човек

Изкуственият интелект се развива с главоломни темпове, но дали някога ще стигнем до момент,  в който роботите ще могат да разсъждават сами и да разговарят с нас като интелигентни същества?

Засега всички наши опити да "научим" компютрите да общуват с хората са се провалили. Но Илон Мъск например е напълно убеден, че ще го постигнем. Стивън Хокинг пък ни предупреждава дали това няма да доведе до сценарий, подобен на филма "Терминатор". Само времето ще покаже.

От къде е дошъл животът на Земята?

ДНК

Днес най-много учени се застъпват за теорията, че животът се е появил от неорганични вещества, в следствие на физични и химични процеси.

Но никой все още не може да определи къде стои границата между неживата и живата материя. Също така не знаем как молекулите са придобили способността да предават генетична информация.

Вярно ли е, че животните могат да предусещат земетресения?

Кон и сеизмограф

Още от времето на древна Гърция хората са наблюдавали, че преди земетресения и други природни катаклизми, домашните животни започват да се държат странно.

Обяснението на този факт все още е извън нашите способности, отчасти защото не можем изкуствено да предизвикаме земетресение, за да наблюдаваме как точно реагират животните.

Съществува твърдението, че заредите частици, отделени във въздуха преди земетресение, са причината за реакциите на животните, въпреки че все още не е доказано.

Какви са тъмните петна на Марс?

Марс

Учените, които изучават Марс, обявиха, че тъмните ивици, които понякога се появяват по повърхността на планетата, може би се причиняват от периодичен приток на вода.

Тези ивици се наблюдават по склоновете на червената планета напролет и изчезват с настъпването на зимата. Тази картина се повтаря всяка година в едни и същи райони.

Защо се случва всичко това все още не може да бъде обяснено. Въпреки това някои специалисти не отхвърлят възможността на Марс все пак да има течаща вода.

От къде са се появили шумерите и на какъв език са говорили?

Шумерски находки

Вавилон и Асирия произхождат от шумерската цивилзиация. Шумерите били пионери в много научни области – от астрономията до физиката.

Дори днес произходът на тяхното общество остава един от най-сложните въпроси, терзаещи учените. Всички опити да се открие връзка между шумерския език и другите езици завършват с неуспех, тъй като шумерското клинописно писмо е разчетено чрез акадския език, който е напълно различен.

Към първа част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноИсторияОткритияЛичностиНаправления в медицинатаГеографияОрганизацииАлт. медицина