Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 7 ежедневни навика за поддържане на чиста кухня

7 ежедневни навика за поддържане на чиста кухня

7 ежедневни навика за поддържане на чиста кухня - изображение

Мразете ли да готвите? Обръщате ли носа си, когато влизате в кухнята си и бързате да изчезнете, след като микровълновата ви сигнализира, че замразената лазаня е готова.? И ако наистина трябва да сме честни, забравили ли сте за последния път, когато сте сменили гъбата си или сте изчистили печката? Изглежда, че имате разхвърляна кухня. Затова на помощ идва японският консултант Мари Кондо, която помага на всички да се справят с хаоса, който цари в тяхната кухня.

Представяме ви нейните 7 ежедневни навика за поддържане на чиста и уютна кухня.

Дръжте всичко извън кухненския плот

Знаем, че това изглежда много трудно, но вашият кухненски робот, захарница, сокоизтисвачка, хлебопекарна и други неща само заемат място на плота – те не улесняват почистването.

Те събират прах и мазнотия и затрудняват почистването. Преди да приберете уредите в шкафа ги забършете с влажна кърпа. Да, дори и тези, които използвате всеки ден.

Почиствайте печката и мивката при всяка употреба

Дори и да няма петна или остатъци в печката или мивката е препоръчително да ги измивате с гъба всеки ден,за да почистите всички трохи или незабележими петна по тях.  

Приберете сапуна и гъбите под мивката

Това е много ефективен метод. След като измиете съдовете, просто приберете гъбата и препарата за миене на чинии в шкафа под мивката. Това е изненадващ трик, за да поддържане на чистотата във вашата кухня.

Съхранявайте кошчето за боклук под мивката

Невъзможно е да съхранявате боклука в средата на кухнята, дори и да е с елегантен дизайн от неръждаема стомана. Изхвърляйте го всеки ден, за да не усещате неприятната миризма в кухнята.

Измийте и изсушете чиниите незабавно

Ако имате за сушене, отървете се от него! Всички чаши, чинии и прибори се измиват веднага след вечеря, а не на следващия ден.

Дръжте около 30 процента от хладилника празен

По този начин няма къде да съхраните остатъците от вечерята или някои от покупките, ако винаги имате малко свободно място в хладилника.

Дайте на всеки един предмет определено място (далече от готварска печка)

Макар че е примамливо да се иска да се съхраняват кухненски инструменти, подправки, масла и т.н. близо до печката в кухнята за лесен достъп, това е  бедствие. Съхранявайте всичко далеч от печката. Преди да готвите, извадете цялото оборудване и хранителни продукти, от които се нуждаете, и след като сте ги използвали бързо ще сложите кухнята в ред. Това прави по-лесно почистването.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: popsugar.co.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиРецептиНовиниТестовеИнтервютаЛюбопитноСоциални грижиНормативни актове