Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 7 добре известни символа, чието истинско значение не знаем

7 добре известни символа, чието истинско значение не знаем

7 добре известни символа, чието истинско значение не знаем - изображение

Всеки ден се сблъскваме с хиляди знаци и символи. Използваме някои от тях, за да изразим силните си чувства, когато не можем да открием правилните думи. Или просто, защото е по-лесно и кратко. Но чудили ли сте се някога от къде произхождат тези символи? И дали ги използваме правилно?

Знакът & ("и")

Този символ замества латинския съюз "et", който означава "и". Подобна лигатура била измислена за първи път в Древен Рим от Тирон, личния секретар на Цицерон. За да увеличи скоростта на писане, Тирон създал система от абревиатури, които са известни като Тиронски ноти.

Много векове по-късно този знак станал толкова популярен в Европа и Америка, че дори имал честа да завършва английската азбука. В началото на XX век той бил премахнат. Английското му название "Аmpersand" означава от "А" до "Z".

Сърце

Въпреки разпространеното твърдение, че "любовта живее в сърцето", всеки знае, че истинската форма на човешкия орган сърце е много по-различна от символичното му представяне. Съществуват няколко теории за произхода на знака:

Когато двойка лебеди се приближат един до друг насред някое езеро, техните шии образуват форма, подобна на сърце. В много култури по света тези птици са символ на любовта, верността и отдадеността, поради факта, че лебедите остават с един и същи партньор през целия си живот.

Според друга хипотеза графичният знак за сърце наподобява женските форми. Поддръжниците на тази теория твърдят, че символът повтаря формата на женския таз. Древните гърци отдавали специално внимание на тази част от женската анатомия и дори построили един много специален храм на богинята Афродита. Той е уникален по рода си, защото е единствения в света, където хората почитали дупето на богинята.

Според третата теория този символ повтаря формата на листата на бръшляна. Много древногръцки съдове са украсени с образа на бога на виното и страстта Дионисий, който често се изобразява с бръшлянов венец.

Знакът за Bluetooth

През X в. Дания била управлявана от крал Харалд Блатанд, историческа фигура, известна с обединяването на датските племена в едно кралство. Харалд често бил наричан "Bluetooth", тъй като обожавал боровинките и поне един от зъбите му бил син.

Предназначението на технологията "Bluetooth" е да обединява няколко устройства в една мрежа. Символът на технологията е комбинация от две скандинавски руни: "Hagall", която съответсва на латинската буква "H" и "Bjarkan" – за латинската буква "В". Тези руни представляват и инициалите на Харалд Блатанд.  

Символът на медицината

Малко хора знаят, че медицинският символ /жезъл с две змии) бил зает по погрешка.

Според легендата гръцкият бог Хермес притежавал магически жезъл, наречен Кадуцей, който изглеждал точно като съвременния символ на медицината. Кадуцеят притежавал силата да спира всякакви спорове и да помирява врагове.

Истината е, че преди повече от 100 години американските военни лекари объркали кадуцея с бастуна на бог Асклепий (който изглежда по подобен начин, но без крила и змии). Тъй като Асклепий е гръцкият бог на здравето и медицината, грешката е напълно разбираема. По-късно символът се наложил и днес се използва навсякъде по света.

Символът за включване и изключване

Символът за включване и изключване може да се види на почти всяко електрическо устройство, но малко хора знаят какъв е неговият произход.

През 40-те години на миналия век инженерите използвали бинарната система за означаването на различни бутони, при които 1 означава включено и 0 означава изключено. През следващите десетилетия те са се обединили и днес представляват съответния символ.

Знакът на мира

Знакът на мира, известен още като "Pacific", е измислен през 1958 г. по време на протестите срещу ядрените оръжия. Символът е комбинация от семафорните сигнали за буквите "N" и "D", които са начални на израза "Nuclear Disarmament", или Ядрено разоръжаване.

Семафорната азбука е система от пози със знаменца за общуване от разстояние.

Знакът "ОК"

Повечето хора интерпретират този знак като еквивалент на думите "всичко е наред", или ОК. Въпреки това не навсякъде по света се възприема като нещо позитивно. Например във Франция този жест, насочен към някой човек, означава, че е кръгла нула. Съществуват няколко теории за произхода му.

Според едната "ОК" произлиза от абревиатурата "Олд Киндерхук" – рожденото място на осмия американски президент Мартин Ван Бюрен. По време на избирателната му кампания Ван Бюрен си избрал псевдоним, който звучал като първите букви на родния му град. Лозунгът на кампанията му бил "Олд Киндерхук е О. К." и на всичко плакати той правел знака "ОК" с ръка.

Друга подобна хипотеза включва седмия американски президент Андрю Джаксън, който използвал този знак след всяко свое решение. Той често пишел "Аll correct" само че на немски "Оll korrect" или просто съкращението "ОК".

Според третата теория жестът "ОК" е просто мудра – ритуален жест в будизма и индуизма. Знакът символизира ученето и много будистки произведения на изкуството изобразяват Буда с този жест.

източник:  brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиИстория