Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 6 филмови класики, които са били забранени

6 филмови класики, които са били забранени

6 филмови класики, които са били забранени - изображение

Стрийминг услугите правят възможно гледането на всеки един филм, който някога е бил създаден. Преди появата на интернет и сайтове като Netflix, Amazon и HBO, забраната на киноленти в даден район или държава е означавало, че хората наистина не са можели да ги видят.

Докато добавянето на филми към "черния списък" е сравнително рядко срещано, някои държави (особено тези без свободен достъп до интернет) продължават да ограничават достъпа до някои киноленти.

Често причините за цензура във филмовата индустрия са политическия или религиозен характер на произведенията, който властващата политическа партия или представителите на основните вероизповедания намират за "твърде обиден" за местното население.

В други случаи повод за цензура може да са сцени на насилие, голота или неописуеми жестокости. Най-често забраната върху прожектирането и разпространението на даден филм "предпазва" зрителите от неприятните сцени, но и предотвратява потенциални имитации на действията, показани в кинолентата.

Представяме ви 5 филмови класики, които са били забранени поради най-различни причини.

"На Западния фронт нищо ново" (1930 г.)

"На Западния фронт нищо ново", адаптиран по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, се смята за монументален успех както сред зрителите, така и сред критиците. Спечелилият два Оскара филм представя жестоката действителност на Първата световна война.

Не всяка държава обаче оценява уникалните качества на кинолентата. Националсоциалистическата германска работническа партия, водена от Хитлер, определя "На Западния фронт нищо ново" като антигермански, което води до забраната на филма. В Италия и Австрия кинолентата е добавена в черния списък поради антифашисткия си характер, а в Нова Зеландия и Австралия е наложена цензура заради сцените на насилие и антивоенните послания. "На Западния фронт нищо ново" е забранен и в някои части на Франция.

Филмът също така не е прожектиран в Полша, защото е бил смятан за прогермански.

"Някои го предпочитат горещо" (1959 г.)

Забраните в САЩ често се случват на градско или щатско ниво, спрямо възгледите на местното население. Именно поради това филм, който изглежда напълно приемлив в по-голямата част от страната, е определян като недопустим от някои общности.

Такъв е случаят с "Някои го предпочитат горещо", класическа комедия, в която участват Тони Къртис, Джак Лемън и Мерилин Монро. През по-голямата част от филма Къртис и Лемън са облечени като жени, за да се измъкнат от мафията. Обличането на женски дрехи не се възприема добре в Канзас, където кинолентата, определена като "притеснителна", е забранена.

"Портокал с часовников механизъм" (1971 г.)

Филмът "Портокал с часовников механизъм" на режисьора Стенли Кубрик, който е базиран на едноименния роман на Антъни Бърджес, фокусира върху преживяванията на непълнолетен престъпник, който след множество прояви на сексуално и физическо насилие е "излекуван" с помощта на интензивно психологическо лечение. Сцените на голота и насилие са повод за цензура в няколко държави, включително Ирландия, Сингапур, ЮАР и Южна Корея.

Въпреки че "Портокал с часовников механизъм" не е показван в киносалоните във Великобритания от 1973 г. до 2000 г., филмът не е официално забранен на острова. Самият режисьор Стенли Кубрик не позволява кинолентата да бъде прожектирана в страната, след като там се случват няколко престъпления, вдъхновени от сюжета.

"Животът на Брайън "(1979 г.)

В сатиричния филм "Животът на Брайън", създаден от комедийната трупа Монти Пайтън, става въпрос за мъж, роден в яслата на Исус, който е погрешно определен като Месията. Неодобрението на религиозните институции в много държави е причината за наложена цензура в Ирландия, Малайзия, Норвегия, Сингапур, ЮАР и някои градове във Великобритания.

"Жената чудо" (2017 г.)

Въпреки че "Жената чудо" е сравнително нов филм, който все още не се е утвърдил като класика в жанра, той е пример за ограничения достъп до някои киноленти дори и през 21 век.

Излезлият през 2017 г. филм достига приходи от близо 800 милиона долари, което го превръща в един от най-успешните блокбъстъри на всички времена. Въпреки това киноманите в Ливан, Катар и Тунис не са успели да се насладят на "Жената чудо" поради наложената цензура в тези държави.

Основната причина за забраната е политическата нагласа в тези страни. Главната актриса във филма Гал Гадот е от Израел, а преди да стане актриса тя служи в израелската армия в продължение на 2 години. Поради значителни разногласия между трите страни и родната държава на известната холивудска знаменитост, властите решават, че не искат да промотират филм, който включва актьори, тясно свързани с Израел.


По статията работи: Нора Маркова

Източник: thoughtco.com
Снимки: tbrnewsmedia.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпорт