Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 6 навика, с които да поддържате остър ум

6 навика, с които да поддържате остър ум

6 навика, с които да поддържате остър ум - изображение

Мислите ли, че честото забравяне е част от остаряването? Много хора смятат, че е напълно нормално менталните им способности да се забавят с всяка година, без изобщо да се тревожат от този факт. Но изследователи съветват при подобни чести и сериозни забравяния да се обърнете веднага към специалист.

А ако рядко ви се случва, то означава, че просто имате нужда от малко повече упражнения. Мозъкът има способността да се регенерира и преправя, но това не става без каквито и да е усилия от ваша страна. Но ако промените някои малки навици в начина си на живот, ще поддържате остър и бистър ум, дори когато стигнете златните си години след пенсия.

1. Човек се учи цял живот

Според учени от Харвард "по-високата образователна степен е силно обвързана с подобрените ментални функции на възрастните хора".

Това, разбира се, не означава, че ви трябва докторска степен, за да имате трезва мисъл след 60-годишна възраст. Крайната цел е да предизвиквате ума си. Независимо дали това предизвикателство е магистърска теза или просто ново хоби. Колкото повече полагате усилия да научите нещо, толкова повече мозъкът ви се усъвършенства.

2. Вярвайте в силата на ума

Негативните стереотипи за остаряването и ефектите му върху паметта в повечето случаи са неточни. Но ако силно вярвате в дадено нещо, не се учудвайте, когато ви сполети.

От друга страна, ако чувствате самоувереност в паметта и мозъчните си функции, имате в пъти по-голяма вероятност да бъдете в чудесна мисловна форма.

3. Съставете си ежедневна рутина за малките неща

Изгубени ключове, забравени рождени дни и др… Всички тези тривиални и досадни неща изтощават умствения ви капацитет. Ако използвате инструменти или приложения за телефона като календар, списък и пр., мозъкът ви ще е свободен да се концентрира върху важните неща.

4. Повторението е майка на знанието

Познато, нали? А сякаш никой не го практикува.

Попаднете ли на информативен флаер, който искате да запомните, просто го повторете няколко пъти. При възможност дори изговорете важните моменти на глас. Повторението помага за засилването на нервните връзки, отговорни за запомнянето на информация.

5. Движението и знанието вървят ръка за ръка

Изследователите смятат, че честите упражнения са най-важното нещо, което трябва да правите, за да подобрите здравословното състояние на мозъка си. Докато сърцето и дробовете ви работят на пълни обороти, мозъкът ви също подобрява своята форма.

6. Храненето е от първостепенно значение

След спорта идва и здравословното хранене. Тези два компонента са незаменими по пътя към по-доброто функциониране на мозъка. Гликогенът е №1 източник на енергия за мозъка, но и това е веществото, което се изразходва най-бързо. Най-добрият вариант е хранителен режим с нисък гликемичен индекс, който да има високо съдържания на фибри, умерен протеин и ниско съдържание на мазнини.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниСпортАлт. медицинаХранене при...ПатологияФизиологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника