Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 малко известни исторически факти, които ще изненадат дори отличниците - част 2

6 малко известни исторически факти, които ще изненадат дори отличниците - част 2

6 малко известни исторически факти, които ще изненадат дори отличниците - част 2 - изображение

Историята е голяма област на познанието. Невъзможно е да се научи изцяло, особено в детайли. Въпреки това подробностите под формата на малко известни факти увеличават интереса към тази наука и ни карат да научаваме повече за отминалите събития.

Ние обичаме и уважаваме историята и затова ви представяме 6 интересни исторически факти.

Испанската инквизиция издава смъртна присъда на всички жители на Нидерландия

Испанската инквизиция

На 16 февруари 1568 г. Испанската инквизиция издава смъртна присъда на всички жители на Нидерландия със заповед на Филип II. По-голямата част от населението изповядва протестантството, срещу което се е борила инквизицията. Освен това политиката на Филип II налива масло в огъня, тъй като той се опитва да ограничи правата на местната аристокрация и настоява за въвеждането на испански данък за продажба на стоки.

В отговор на всички оплаквания и исканията на населението кралят само засилва натиска на инквизицията. Данъците, преследванията на протестантите и тираничната политика на Филип II водят до бунт, започнат от аристокрацията през 1567 г. Кралят на Испания изпраща своя най-добър военачалник Фернандо Алварес де Толедо да потуши бунта и неговите методи водят до изпълнението на 1800 аристократи. 

Везирът на Персия пренася цялата си библиотека с помощта на камили

пренасяне на книги

Когато бащата на Сахиб Ибн Аббад, роден в Персия, умира, когато момчето е на 7-8 години, приятелят на баща му, великият везир Ибн ал-Амид, го взема под крилото си. През 970 г. Ибн Аббад става великият везир на Муаяд.

Ибн Аббад допринася много за развитието на персийската култура. Той подкрепя развитието на поезията и придобива много знания по различни теми от книгите в своята библиотека. Когато императорът Саманид кани Ибн Аббад да му служи като везир, той отговаря, че ще се съгласи само ако вземе със себе си неговата библиотека. Общо 400 камили пренасят всички книги на везира.

Китайският император Цин Ши Хуанг заповядва да се изгорят всички книги в страната

китайски император

През 213 г., китайският император Цин Ши Хуанг нарежда да се изгорят всички книги в страната. Над 460 специалисти в образователната и литературната сфера изпълняват заповедтта  и огромно количество книги са изгорени в резултат на закона, забраняващ  личното ползване на книгите. Законът е предложен и одобрен от министъра на императора Ли Си. 

За щастие последствията не са толкова мрачни за културата и историята на Китай, тъй като забраната не включва държавните архиви на Цин, книгите за фармакологията, богатството, земеделието и медицината. 

Вижте първата част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория