Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 5 фрази, с които да вдъхнете увереност на малките си деца

5 фрази, с които да вдъхнете увереност на малките си деца

5 фрази, с които да вдъхнете увереност на малките си деца - изображение

Майките са душата и сърцето на семейството. Те са тези, които успяват да левитират между битовите и емоционалните нужди на семейството. Но това не се приема като нещо, с което те трябва да се хвалят, а по-скоро е част от ежедневните им задачи. Успехите на своя труд обаче не могат да видят веднага след края на всеки натоварен ден. Успехът на майчинството идва след време, когато виждат своите деца да израстват като силни, борбени и уверени личности.

Но как се постигнат това? Как с лекота се възпитат малките хлапета да бъдат такива? 

С думи, разбира се.

Ето няколко фрази, с които всяка майка може да внуши на детето си самочувствие и самоценност.

ТИ СИ КРАСИВ/А

А може още да ползвате прилагателни имена като: прекрасен, страхотен, невероятен и пр.

Всеки път, когато детето ви прояви доброта, вземе разумно решение или покаже сила на характера, му кажете, че това, което прави е красиво. А когато се върне вкъщи оцапано и окаляно от игра, не бързайте да му се карате, а отбележете, че дори така изглежда прекрасно. По този начин ще му покажете, че красотата не е само в спретнатия външен вид, а в най-естествената му същност и добротата, която проявява.

КАКВО ТИ СЕ ПРАВИ

Не се опитвайте непрестанно да давате команди на детето си и да му заповядвате. Когато видите, че се чуди коя играчка да вземе или къде да отиде да си играе, го попитайте какво всъщност му се прави. Помагайте на детето си само да взима решения. Ако го направлявате постоянно, ще го лишите от способността да решава само. И колкото и смешно да ви се струва сега, когато е малко, за един зрял възрастен тази неспособност може да донесе много негативи.

ЗАЩО НЕ ПОКАНИШ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ВКЪЩИ

Ако приятелите на детето ви са винаги добре дошли, то ще се чувства много по-уверено. Има майки, които изпадат в ужас, че домът им не е достатъчно чист, че мебелите им не са твърде луксозни, а обядът или почерпката, която могат да предложат, е твърде скромна.

Тези притеснения обаче говорят за една неуверена личност, която има нужда да доказва себе си пред другите. Ако детето ви от малко свикне с мисълта, че трябва да има перфектен вид, както личен, така и на дома и вещите си, винаги ще чувства неувереност, когато дори едно малко конче е паднало на земята. Перфекционизмът прераства винаги в стрес, защото на практика е неизпълним.

ОБИЧАМ ТЕ

Разбира се, че всички майки казват това на децата си. Но точно това е проблема. Понякога става повече като навик, отколкото като израз на чувства. Определено не казваме, че трябва да се обръщате по-рядко с тези думи към детето си, но всеки път, когато изричате "обичам те", го казвайте с колкото се може по-емоционална нотка. Нека наистина знае, че този израз е наситен с чувството на необятната майчина любов.

ГОРДЕЯ СЕ С ТЕБ

Какъв по-голям подарък може да получи човек! Да израства в среда, в която усеща, че прави нещо значимо, е най-важният фактор за формиране на самочувствие при детето. Затова е изключително важно то да чува, че се гордеете с него.

Колкото и незначителни понякога да бъдат постиженията на детето ви, ако е положило някакво старание, то заслужава да разбере, че това старание си е заслужавало.

Ако искате детето ви наистина да израсне уверено в себе си, то по-добре ползвайте ежедневно тези фрази и никога не поставяйте под съмнение неговия потенциал. Защото само така, той ще може да го разкрие напълно.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимка: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлТестовеЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСоциални грижиНовиниЛеченияСнимкиИсторияРецептиИнтервютаАнкетиХранене при...СпортОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаника