Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 начина, чрез които да подобрите аналитичните си умения

5 начина, чрез които да подобрите аналитичните си умения

5 начина, чрез които да подобрите аналитичните си умения - изображение

Аналитичните умения не са от нещата, които се изучават в училище, дори и в избираеми дисциплини. Но това е едно от уменията, които се ценят най-много на пазара на труда. Успешните хора дължат постиженията си почти изцяло на своите аналитични способности. Благодарение на тях те преодоляват предизвикателствата и препятствията, които им стоварва живота.

Другото название, с което са известни аналитичните умения, е способност за разрешаване на проблеми. Но в какво точно се изразява тази способност? Ето една кратка характеристика, която може да ви изясни това понятие.

  • Визуализация

Визуализацията е пряко зависима от въображението на човек. Това е способността да се предвиждат всички възможни последствия от стратегиите и действията, които се предприемат.

  • Критично мислене

Проявява се най-явно, когато трябва да се вземат важни решения. Човек с адекватно и критично мислене умее да събира, но и подбира информация, да визуализира възможните последствия от решението и да стига до изчерпателни анализи и заключения.

  • Компютърна грамотност и логично мислене

Аналитичните умения включват в себе си справяне с множество числа и база данни. Независимо дали ви харесва да го правите, или не, доброто справяне с математиката и работата с технологии показва добро ниво на аналитично мислене.

  • Разрешаване на казуси

Аналитичните умения, както казахме вече, се изразяват най-вече в успешно разрешаване на проблеми. А това е основна необходимост, когато става въпрос за личностно развитие и градация. Ако човек не умее да разрешава ежедневни и битови, но и екзистенциални и мащабни въпроси, то не би могъл и да се развива успешно.

  • Проучване

Ако умеете да правите коректно и обширно проучване, значи е твърде вероятно да имате развити аналитични умения. Голяма част от аналитичната работа е да се събират и отсяват данни от различни източници. Преди да се заемете с каквато и да е проблемна ситуация, трябва да сте добре запознати в детайли с всички страни на казуса.

Най-важното на аналитичните умения е, че те са просто умения, които могат да се усвоят. Но кои са начините за развитие на способността за разрешаване на проблеми? Вижте нашите предложения.

РАЗБЕРЕТЕ СЪЩНОСТТА НА АНАЛИТИЧНИТЕ УМЕНИЯ

Никога няма да сте добри в нещо, ако не го разбирате напълно, нали? За целта препрочетете гореизброените пет характеристики няколко пъти и да се опитате максимално да ги осмислите. А може да проучите още по въпроса и от други източници, за да бъдете изцяло запознати с понятието.

ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ КНИГИ

Четенето е най-силното средство, с което да развиваме когнитивните си способности. Четейки, ние се учим повече, отколкото дори предполагаме.

Анализирайки информацията, която получавате от книгите, ще развивате с изключително бързи темпове критичното си мислене. А започнете ли да разчитате символите и метафорите в художествените текстове, то ще започнете да тренирате мозъка с така, сякаш решава сложен пъзел.

РАЗМЪРДАЙТЕ МОЗЪКА СИ С ИГРИ

Ето, че развитието на умствения капацитет се оказва и забавно. Някое судоку или по-сложна кръстословица могат да бъдат едновременно забавни и надграждащи.

Започнете ли веднъж да се занимавате с нещо подобно, няма да усетите как минава времето.

УЧЕТЕ ПО НЕЩО НОВО ВСЕКИ ДЕН

Вълнуващо е да научавате нови неща. Тогава защо да не го превърнете в ежедневен навик.
Повечето хора, завършили гимназия, стават много пасивни относно ученето. Сякаш трябва да четат и да трупат знания, само когато им е необходимо нещо конкретно.

Но научаването на нови неща силно развива аналитичните ви умения. Независимо дали става въпрос за готвене, фотография или наука, важното е да е нещо ново.

ЗАПИСВАЙТЕ ВСИЧКО В ДНЕВНИК

Когато пишете за ежедневието си, съумявате сякаш да се отдалечите от всичко, което ви се е случило, а вследствие на това и да погледнете малко по-обективно над нещата. Вписването на дните ви в дневник ще ви позволи да се фокусирате повече върху уроците, които може да извлечете, отколкото върху първичните емоции, които са се подбудили във вас.

Така ще анализирате в дълбочина действията и решенията си, но най-вече ще се учите от грешките си.

Редактор: Милена Минчева

Източник: ideapod.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниСпортЗдравни съветиСнимкиАлт. медицина