Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 4 етапа на отглеждане на деца според тибетската мъдрост

4 етапа на отглеждане на деца според тибетската мъдрост

4 етапа на отглеждане на деца според тибетската мъдрост - изображение

Както може би вече знаете, хората от Тибет са търпеливи, мъдри и имат свой уникален поглед във всички аспекти на човешкия живот. Те имат специална "тибетска мъдрост" и когато става дума за отглеждане на деца.

Благодарение на следващите методи децата стават самостоятелни личности, които вземат правилните решения и най-вече уважават родителите си.

Представяме ви 4-те етапа за отглеждане на деца според тибетската мъдрост:

Етап 1: преди навършване на 5-годишна възраст

малко дете

Според тибетската възпитателна система през този период родителите трябва да се държат с детето си като с "крал или кралица". Те не трябва да му забраняват нищо или да го наказват.

На тази възраст децата са любопитни, активни и са готови да опознават света. Те нямат някакъв придобит опит и следователно да достигнат до логични заключения. Така че, ако правят нещо нередно или опасно, трябва да запазите самообладание, така че малките да не виждат, че се притеснявате. Опитайте се да насочите вниманието им към нещо друго.

Емоциите са езиците, които децата разбират много добре в този период.

 

Етап 2: от 5 до 10 години

малко дете

През този период родителите трябва да говорят с децата си като с "роби". По това време  при малките се формира основата за бъдещата им личност.

Сега е важно да определите различни цели за вашето дете, да контролирате как те се постигат и да научите детето си да бъде готово за последствията, когато то не постига зададените си цели. Порасналото момче/ момиче трябва да започне да учи как да поема отговорност за действията си.

Ако не преминете от "крал" към "роб" през този период, децата ви ще бъдат разглезени, несамостоятелни и безотговорни за собствените си действия.

Етап 3: от 10 до 15 години

малко дете

От 10 до 15 години е важно да говорите с детето сякаш сте равни. Вие сте наясно с факта, че имате повече житейски опит и знания, но детето трябва да може да ви каже какво мисли и да ви споделя собствените си мнения по дадени въпроси.

Помогнете им със следното: Помолете ги за съвет и насърчете тяхната независимост. Важно е да давате съвети, а не поръчки или забрани, защото това е възрастта, когато се формира независимостта на мисленето.

Ако забраните много неща, ще развалите връзката  между родител и дете.

Ако сте "свръхзащитни" към малчугана, той ще стане несигурен и зависим от мнението на някой друг. А понякога това може да бъде опасно.

Етап 4: от 15-годишна възраст

дете

По това време личността на детето е напълно оформена. Можете да давате съвети, но е твърде късно да преподавате. И ще видите резултатите от вашите действия: детето е независимо, самодостатъчно и уважава родителите си и всички останали.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Снимки: tibetfilmfestival.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиРецептиИсторияХранене при...Алт. медицинаСпортАнкетиТестовеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника