Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 232 градуса за 170 секунди – формулата за перфектна домашна пица

232 градуса за 170 секунди – формулата за перфектна домашна пица

232 градуса за 170 секунди – формулата за перфектна домашна пица - изображение

Любителите на пицата се радват от тази новина! Екип от изследователи е предотвратил всякакви кулинарни проблеми и е създал формула за изпичане на перфектната пица - и да, тя може да се направи у дома.

Двама физици и един хранителен антрополог обединиха усилията си и проведоха ново изследване, в което обясняват процесите, необходими за получаване на добра пица.

Те действат, като сравняват два начина за печене на тесто: пещ в пицария или модерна метална фурна, която често се намира в къщи.

пица

Благодарение на тях тайните на перфектната пицаса разкрити. Малките хитринки се крият в температурата на фурната и продължителността на изпичане. Идеалната формула: печене – 232 градуса, печене – 170 секунди. За експеримента физиците използват пица "Маргарита".

За да изведат правилната формула Андреас Глац и Андрей Варламов дегустират пици в редица италиански ресторанти. Освен това те разговарят с майстори и изучават термодинамиката на пещите на дърва. Физиците стигат до извода, че идеално хрупкавата коричка с меко разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията в пещта.

пица

За да създадете перфектната пица, авторите съобщават, че тухлената фурна е много по-предпочитана от металната.

Търсенето на перфектна пица може и да не е най-належащият проблем в областта на физиката днес, но може да се твърди, че тя може да окаже най-голямо въздействие върху живота на обикновените хора.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: allthatsinteresting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиЛюбопитно