232 градуса за 170 секунди – формулата за перфектна домашна пица
Правите си пица у дома, но нещо не се получава? Е, специалистите ще ви помогнат да се справите с този проблем и да се насладите на любимата си пица. Екип от изследователи предотвратява всякакви кулинарни провали, след като извежда формула за изпичане на перфектната пица. Да, тя може да се направи у дома. Със сигурност всички фенове на пицата се радват на тази новина.
Двама физици и един хранителен антрополог обединяват усилията си и представят изследване, в което обясняват процесите, необходими за получаване на идеална пица в домашни условия. За експеримента физиците използват пица "Маргарита".
Те сравняват два начина за изпичане на тестото: пица, приготвена на пещ( на дървени въглища) и направена в електрическа фурна.
Благодарение на тях тайната на перфектната пица е разкрита.
За да изведат правилната формула Андреас Глац и Андрей Варламов дегустират пици в редица италиански ресторанти. Освен това те разговарят с майстори и изучават термодинамиката на пещите на дърва.
Физиците стигат до извода, че идеално хрупкавата коричка с меко разтопена плънка се получава от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.
В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така любимата на всички храна се изпича равномерно.
Температурата в пещите достига до 330 градуса Целзий, като в тях пиците се пекат за две минути. Но тази температура няма как да се постигне в домашни условия. Затова физиците я намалят, а увеличават продължителността на печенето. Идеалната формула за приготвяне на пица в електрическа фурна: печене – 232 градуса, печене – 170 секунди.
Търсенето на перфектна пица може и да не е най-належащият проблем в областта на физиката днес, но можем да заключим, че любимата на всички храна, може да окаже най-голямо въздействие върху живота на обикновените хора.
Редактор: Илияна Кръстева
Източник: allthatsinteresting.com
Коментари към 232 градуса за 170 секунди – формулата за перфектна домашна пица