Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Как да мотивирате служителите си: Дайте им пица

Как да мотивирате служителите си: Дайте им пица

Как да мотивирате служителите си: Дайте им пица - изображение

Понеделник сутрин е. Току-що сте пристигнали на работа и получавате един от следните три имейла, всеки обещаващ различна награда, ако си свършите работата в този ден: в единият пише, че ще получите бонус в брой. Другият - шефът ще ви направи комплимент. Третият - ще получите ваучер за безплатна пица. Кой от тези три варианти ще ви мотивира да постигнете най-доброто?

Ако сте участници в проучване, водено от Дан Ариели, отговорът ще бъде пица, с комплименти, които идват в най-близката секунда.

В предстоящата си книга Payoff: "Скритата логика, която оформя нашите мотивации", Ариели( водещ специалист в областта на поведенческата икономика) провежда експеримент, включващ служители в полупроводникова фабрика в Intel в Израел, която произвежда компютърни чипове.

Тази фабрика се оказва идеалното място за провеждане на проучване, защото продукцията на служителите е осезаема - те трябваше да направят определен брой компютърни чипове на ден - и по този начин да има резултатност от техния труд.

Работниците получават един от горепосочените мейли в началото на работната седмица. На тях им са обещавани бонуси под различна форма, ако изработят определено количество чипове ежедневно – пица, 30 долара или похвала от шефа.

Около една четвърт от участниците в експеримента ( т.нар "контролна група") не получават никакви съобщения и продължават обичайния си работен режим.

След първия ден пицата се оказва най-добрият мотиватор – производителността на труда се повишава с 6, 7 % в сравнение с контролната група. Благодарностите на ръководството също бележат ръст от 6,6 %. Едва 4,9 %. работят за паричното възнаграждение.

"Това е смешно, умно малко проучване. Но това също е доста ефективен начин да се види какво наистина мотивира хората, тъй като резултатите показват, че хората не са принудени да работят само за пари. Социални фактори като благодарност също играят съществена роля в щастието и мотивацията на работното място. Това не означава, че справедливо заплащане не е важно; разбира се, че е. Въпросът е, че то не е единственият или дори най-добрият мотиватор за служителите", заключва Ариели.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: thecut.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиЛайфстайлСпортНовиниРецепти