Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 23 научни открития, направени през 2017 г.

23 научни открития, направени през 2017 г.

23 научни открития, направени през 2017 г. - изображение

1. Скоростта на гравитацията е почти същата като тази на светлината! През 2017 г. за първи път учени успяха да заснемат сблъсъка между две неутронни звезди. Извършвайки едновременно оптични измервания и наблюдения на гравитационните вълни, те успяха много точно да изчислят скоростта на гравитацията – за първи път в човешката история.

2. Класифициран бе изцяло нов човешки орган, който се е криел под носа ни през цялото това време – мизентериум.

3. Математически възможно е да построите истинска машина на времето – онова, което спира засега учените, е откриването на материали, които физически да пречупят материята време-пространство.

4. Открит е напълно нов тип диабет – 3 – който повечето хора дори не знаят, че имат. Новият тип 3 често погрешно се диагностицира като тип 2.

Полусинтетични микроорганизми

5. Първите в света полусинтетични организми вече живеят сред нас – учените създадоха нови форми на живот чрез удължен 6-буквен генетичен код.

6. Мистериозна маса от разтопена скала се трупа в земните недра в американския североизток. Учените откриха орето от лава под щата Върмонт, но то се простира чак до Ню Ингланд.

7. Белите дробове не само осъществяват дишането – те също така правят кръв. Белите дробове на бозайниците произвеждат повече от 10 милиона тромбоцити (кръвни клетки) за един час, което се равнява на по-голямата част от тромбоцитите, които циркулират в човешкото тяло.

8. Официално времевите кристали са нов вид състояние на материята и вече знаем как да създаваме тези „невъзможни” обекти.

Кратер в Сибир

9. В Сибир има огромен кратер, наречен „портата към подземния свят”, и ледът, който го покрива, се топи толкова бързо, че разкрива древни гори за първи път от 200 000 години насам.

10. Мозъкът буквално започва да се самоизяжда, когато не получава достатъчно сън. Когато спим нормално, мозъкът прочиства нервните отломки, произведени от дейността му през деня. Но когато страдаме от безсъние, този процес се извършва с прекалено висока скорост, което кара мозъка да разчисти и значителни количества неврони и синаптични връзки.

11. Вантаблек – най-черният материал, познат на науката – вече може да се открие под формата на спрей и определено е най-страното нещо, което учените представиха през 2017 година.

12. Противно на фактите, пряката квантова комуникация е възможна! През 2017 г. учените постигнаха квантова комуникация без предаване на частици. Постиженеито е огромно, защото подобен вид комуникация е теоретизирана отдавна, но досега не беше демонстрирана. Това е интернетът на бъдещето!

13. Идентифициран бе гигантски неврон, който обгражда мозъка при една мишка, и се оказва, че е свързан със съзнанието на бозайника.

Новогвинейско диво куче

14. Най-рядкото и древно куче в света все пак не е изчезнало. Всъщност, видът на невероятно красивото новогвинейско планинско куче процъфтява.

15. Апендиксът все пак може би не е толкова непотребен еволюционен вторичен продукт, колкото смятахме досега. За разлика от мъдреците, той изпълнява много важна биологична функция – в него се съдържа определено количество полезни бактерии, които може би са свързани с имунитета и се борят с инфекциите.

Динозавър

16. След 130 години проучвания вероятно ще се наложи да преначертаем напълно семейното дърво на динозаврите, благодарение на вкаменелост с размерите на котка, открита в Шотландия. О, и да не забравяме една подробност – динозаврите най-вероятно са били покрити с пера, не с люспи. Ти да видиш.

17. Ново изследване твърди, че синдромът на поликистозните яйчници всъщност започва от мозъка, не в яйчниците.

18. Земята се сдоби с напълно нов континент – Зеландия, който ще внесе истински хаос в учебниците и атласите по география...

19. Хората са оказали по-голямо влияние върху геологията на Земята, отколкото известната Кислородна катастрофа, случила се през палеопротерозоя преди 2.3 милиарда години. Днес учените призовават за идентифицирането на нова геаологическа епоха – антропоцен.

Нарвали

20. Оказва се, че нарвалите – океанските еднорози – изпозлват роговете си за ловуване. Но те не намушкват рибите треска, а само ги удрят и зашеметяват, за да могат по-лесно да ги изядат.

21. Човешката дейност буквално е променила космическото пространство около нашата планета – десетилетията на нискочестотните радиокомуникации случайно са създали защитен мехур около Земята.

22. Американските фермери често хранят кравите си с бонбони Skittles, защото са евтина алтернатива на царевицата.

23. Някои видове мозъчни увреждания, причинени от липсата на кислород, могат да се лекуват. През юли 2017 г. учените третираха двегодишно момиченце, което след падане в басейн изпада в мозъчна смърт, в кислородна камера и състоянието му значително се подобри.

По статията работи: Величка Мартинова

Източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛичностиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаОткритияОрганизацииГеографияАлт. медицина