Начало Лайфстайл За свободното време 16-те френски филма, които трябва да гледате (1 част)

16-те френски филма, които трябва да гледате (1 част)

16-те френски филма, които трябва да гледате (1 част) - изображение

Кой ще отрече, че във френското кино има за всеки по нещо? Седнете удобно, налейте си чаша от любимото питие и се насладете на прекрасния избор от 16 френски филма, които наистина не са изпускане. Ще ни благодарите после :)

Забележка: Филмите в списъка не са подредени по определен ред. Номерацията е на случаен принцип.

1. "Amour" ("Любов") - 2012


"Любов" е написан и режисиран от Майкъл Хенеке. Той ни предлага да погледнем към живота на възрастната двойка Ан и Джордж. Ан става инвалид и Джорд започва да се грижи за нея. Както заглавието подсказва, филмът е за силата на любовта, нейните граници и това, което ни кара да правим един за друг. "Amour" е носител на Златна палма от фестивала в Кан през 2012.

2. "A Prophet" ("Пророк") - 2009


Тахар Рахим играе ролята на Малик - 19-годишен младеж с френско-алжирски корени, който получава 6-годишна присъда за нападение над полицията. Младостта и неграмотността му го правят уязвим в затвора, където се среща лице в лице с насилието, мафията и войната. Малик се оказва въвлечен в скандал. Филмът изследва конфликтът на идентичността. "Пророк" има множество награди, включително и 9 Цезара (френският Оскар).

3. "The Artist" ("Артистът") - 2011


Черно-бялото нямо кино се връща с драмата "Артистът" от 2011 година, който ни връща към 1920-те. Сюжетът проследява животите на успешния актьор (Жан Дюжарден) и младата актриса (Беренис Бежо) по времето, когато филмите с аудио навлизат. Актьорите са широко коментирани за брилянтните си изпълнения във филма. Дюжарден печели награда за най-добър актьор в Кан през същата година.

4. "La vie d'Adèle" ("Синият е най-топлият цвят") - 2013


"Синият е най-топлият цвят" разглежда сексуалността и свободата на изразяване. Филмът е базиран на романа на Джули Маро. Главната героиня Адел, изиграна от актрисата Адел Ексарчополус намира с въображението си синьокосата млада художничка Ема, изиграна от Леа Сейду и се влюбва в нея. Филмът има множество награди, включително Златна палма.

5. "Intouchables" ("Недосегаемите") 2011


Филмът проследява едно необикновено приятелство - милионер в инвалидна количка и помощникът му, който е с криминално минало. Филмът е базиран на истинската история между Филипе Позо ди Борго и френско-алжирският му помощник.

6. "Deux jours, une nuit" ("Два дни и една нощ") - 2014


Написан и режисиран от братята Жан-Пиер и Луи Дарден, "Два дни и една нощ" постига дълбочина с минимален разказ и повече патос. Марион Котияр играе ролята на депресираната Сандра, която е изправена пред уволнение, заради липсата й на работа, причинено именно от депресията, в която е изпаднала. Филмът умело изследва начините, по които думата на обществото може да отчужди единичните лица от него.

7. "Des hommes et des dieux " ("Богове и хора") - 2010


Филмът разглежда религиозния плурализъм и напрежението в него. Той е създаден по действителен случай, когато 7 монаха бяха убити през 1996 по време на алжирската гражданска война.

8. "Le passé" ("Миналото") - 2013


Групи от френски, италиански и ирански продуценти си партнират за създаването на номинирания със Златна палма филм "Миналото". Филмът изследва промените, които могат да бъдат предизвикани от развода, след като семейството се развали. Съпругът, който е иранец напуска френската си жена и двете си деца, за да се върне в родината си.

9. "L'inconnu du lac" ("Непознати при езерото") - 2013


"Непознати при езерото" е психологически трилър, в който е замесена и хомосексуалността, което го превръща във филм, изпълнен с щуротии и убийствени интриги.

10. "Tom à la ferme" ("Том във фермата") - 2013


Млад мъж, работещ в рекламата е въвлечен в извратена игра със семейството на наскоро починалия си приятел Гийом. Филмът печели наградата на FIPRESCI на международния филмов фестивал във Венеция.

Вижте продължението на статията ТУК>>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниИсторияЛюбопитноСпортРецептиСоциални грижиГеографияБотаника