Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 1

20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 1

20 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували - част 1 - изображение

Банани, портокали, кивита… имало е моменти в близкото минало на България, когато тези плодове е можело да бъдат определени като екзотични, тъй като са били достъпни само по Коледа и Нова година и то в ограничени количества. Но днес достъпът до тях е целогодишен и екзотични можем да наречем някои други плодове. Вижте кои.

Черимоя

Черимоя

Този плод напомня на сладолед, топи се в устата като нежен крем и е известен със способностите си да намалява температурата и да лекува дизентерията. Единственият му недостатък е, че семената му са отровни.

Дуриан

Дуриан

Най-голямата особеност на този плод е ужасната му миризма, но вкусът му е страхотен. Той съдържа органична сяра, което обяснява острия му аромат, но на вкус е като ядки и сирене с нотки на различни плодове. Друга особеност е, че рязко покачва кръвното налягане.

Джакфрут

Джакфрут

Тези плодове тежат до 30 кг, а дължината им е около 90 см. Вкусът им е смесица между банан, ананас и манго, изпържени семената му имат вкус на шоколад.

Джаботикаба

Джаботикаба

Този плод напомня на вкус гроздето и с него се прави вкусно желе, вино и ликьори. Изсушената кожа на плода се използва за лечение на астма в Бразилия.

Чуден плод

Чуден плод

Тези плодчета имат чудодейни способности: ако изядете дори само едно от тях, всичко, което хапнете през следващия час, ще има сладък вкус.

Червени банани

Червени банани

Тези сладки плодове имат вкус на малини или манго и съдържат повече калий, бета каротини и витамин C от обикновените банани.

Кивано

Кивано

Този плод е познат още като рогат пъпеш. Зрелият плод има вкус на смесица от краставица, киви и банан.

Тамарило

Тамарило

Тамарилото е роднина на домата, патладжана и чушката. На вкус наподобява сладък домат или маракуя. Подходящ е както за десерти, така и за гарнитура.

Ръката на Буда

Ръката на Буда

Плодът е високо ценен заради ароматната му кожа – ухае на виолетки. Отвътре плодът има вкус на лимонова кора. Жълтите "пръсти" се използват за приготвянето на риба и салати.

Салак

Салак

Заради специфичната си кожа, този плод е наричан и "змийски". Салакът има силен аромат и странен вкус: напомня ананас, банан и ядки. Кожата може да ви нарани, така че трябва да го белите внимателно.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноЛайфстайлРецептиХранене при...Алтернативна медицинаБотаникаДиетиАнкетиНовиниЛечения