Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 3

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 3

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 3 - изображение

Загиват ли често стайните ви растения, без дори да разбирате защо? Това не означава, че не заслужавате къща, пълна с красиви цветя. Някои просто се отглеждат много по-лесно от други, което ги прави перфектни за неопитните градинари. Ето списък с 18 стайни растения, които са издръжливи и лесни за поддържане.

N.B: Голяма част от тези растения са отровни за животните, затова преценете кои от тях са съвместими с домашните ви любимци.

13. Обикновен бръшлянОбикновен бръшлян

Стайното растение може да се намери в най-различен цвят, форма на листата или големина. Отглежда се лесно, тъй като толерира всякакви условия. Обикновеният бръшлян се чувства най-добре, когато получава достатъчно непряка светлина, но няма да увехне при други условия. Почвата на растението изисква често поливане, но в по-малки количества. Възможна е появата на вредители, ако бръшлянът се държи на топло и сухо място. Стайното растение е токсично за животните.

14. Xовея БелморХовея Белмор

Xовея Белмор е вид палма, която притежава дълги остри листа, сочещи във всички посоки. Необходимо е да се отглежда в топла стая с недиректна слънчева светлина. Ако по горните листа се появят бели петна, това означава, че растението трябва да се премести на по-сенчесто място. Този вид палма е много издръжлив, но постоянната сухота на почвата или прекомерното поливане могат да унищожат дори Xовея Белмор. Ако върховете на растението пожълтеят, значи палмата получава прекалено много вода. В случай че листата клюмнат и върховете потъмнеят, тогава е необходимо по-често напояване. Стайното растение е перфектно за собственици на домашни любимци, защото Xовея Белмор не е отровна за животните.

15. Сансевиера (индийски меч)Индийски меч

Сансевиерата е едно от най-устойчивите растения, които един неопитен градинар може да иска. Индийският меч има дълги и остри листа, които растат нагоре. Цъфтежът е непредвидим, но когато се случи, сансевиерата ражда ароматни бели или жълти цветчета. Въпреки че растението предпочита ярка слънчева светлина, по-сенчеста среда няма да му навреди. През пролетта, лятото и есента е препоръчително да се полива веднъж на десет дни. Напояването на индийския меч през зимния период се позволява веднъж на месец. Растението е токсично, така че е желателно да се държи на недостъпни за деца и животни места.

16. Сентполия (африканска теменужка)Африканска теменужка

Африканската теменужка е едно от малкото растения, които цъфтят няколко пъти в годината, дори и на слабо осветени места. Прекалено многото слънчева светлина има неприятно въздействие, водещо до пожълтяване на листата. Сентполията има много разновидности относно цвят и големина. Африканските теменужки се поливат, когато почвата в саксията изсъхне. Най-добрият начин за напояване е, когато растението е поставено в купа с вода, защото листата потъмняват, когато върху тях попаднат капки течност. Въпреки че сентполията предпочита по-студени помещения, не расте добре при силни въздушни течения. Африканската теменужка е друг безопасен вариант за начинаещи градинари, които имат домашни любимци.

17. ТрадесканцияТрадескация

Стайното растение има яркозелени овални листа, но някои вариации на традесканцията може да са лилаво-зелени, лилаво-бели или червени с бели линии. Цъфтежът включва индиговосини, бели или розови цветчета. Трандескацията се отглежда толкова лесно, че в някои райони е класифицирана като вид трева. Издръжливото растение толерира сенчести места, ако почвата се поддържа наторена. Цветът на листата става по-ярък, когато то е изложено на повече светлина. Растението вирее най-добре, когато пръстта в саксията е влажна постоянно. Повечето видове традесканция са безопасни за домашните животни, но някои разновидности предизвикват алергични реакции при кучетата.

18. Замиокулкас (дървото на желанието)Дърво на желанието

Стайното растение има дебели и много месести листа, които са устойчиви на болести и паразити. Дървото на желанието расте добре на сенчести места, но предпочита по-големи количества светлина, стига да не се излага на следобедното жарко слънце. Напояването на растението замиокулкас не трябва да е прекалено често, като е най-добре първо да се остави почвата в саксията да изсъхне. Ако листата пожълтеят, вероятно водата му идва в повече. Всички части на цветето се смятат за отровни както за хората, така и за домашните любимци.

За да разберете кои са останалите 12 стайни растения, подходящи за новаци градинири, прочете първа и втората части на статията!


По статията работи: Нора Маркова
Източник: doityourself.com
Снимки: pixabay.com; pexels.com;unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлРецептиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеБотаникаНовиниИсторияЕ-тата в хранитеЛечения