Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 2

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 2

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 2 - изображение

Загиват ли често стайните ви растения, без дори да разбирате защо? Това не означава, че не заслужавате къща, пълна с красиви цветя. Някои просто се отглеждат много по-лесно от други, което ги прави перфектни за неопитните градинари. Ето списък с 18 стайни растения, които са издръжливи и лесни за поддържане.

N.B: Голяма част от тези растения са отровни за животните, затова преценете кои от тях са съвместими с домашните ви любимци. 

7. Декоративна копривкаДекоративна копривка

Декоративна копривка притежава цветни кадифени листа, чийто цвят може да бъде червен, розов, зелен или жълт. Когато се постави на открито през лятото, растението може да произведе сини цветчета. Декоративната копривка има нужда от постоянна слънчева светлина и влажна почва. Препоръчително е да се сложи торфен мъх в саксията. Желателно е собствениците на домашни любимци да избягват това растение.

8. Дърво на животаДърво на живота

Това сукулентно растение има гладки дебели листа, чийто размер варира. Понякога цъфтят през зимата, като сформират малки бели цветчета. Дървото на живота расте бързо и е лесно за гледане. Предпочита ярка слънчева светлина, но ще оцелее и на по-сенчести места. Умерената температура е желателна, но сукулентното растение толерира почти всякакъв климат. Полива се рядко, като честото наторяване помага на дървото на живота да расте по-бързо. Не се препоръчва за хора, които имат котки или кучета.

9. ДраценаДрацена

Друго много издръжливо растение, подходящо за неопитни градинари, е драцената. Зелените листа, които могат да имат жълти, тъмночервени или бели ръбове, са продълговати и островърхи. Растението има нужда от много светлина, въпреки че точното количество зависи от дадения вид драцена. Желателно е почвата да се поддържа влажна, но не прекалено мокра. Ако тя пресъхне, листата ще пожълтеят или потъмнеят, като дори е възможно растението да загине. Драцената не се разболява лесно, но е отровна за животните.

10. ДифенбахияДифенбахия

Покритието на листата е зелено с бели петна или бледозелено с тъмни ръбове. Растението ражда цветове, подобни на лилиума. Големите листа на дифенбахията събират прах, затова е необходимо да се почистват редовно. Самото растение предпочита недиректна слънчева светлина, а рязка промяна на температурата може да предизвика листата да избледнеят, затова е добре цветето да не се държи близо до врати или радиатори. Необходимо е да се полива всеки път, когато пръстта му изсъхне, защото липсата на вода води до пожълтяване на листата. Важно е да се знае, че стайното растение е изключително токсично както за деца, така и за домашните животни.

11. Дяволски бръшлянДяволски бръшлян

Това стайно растение е добър избор за начинаещи градинари. Сърцевидните лъскави листа на дяволския бръшлян са бяло-зелени или жълто-зелени. Непретенциозният характер прави растението подходящо за най-различни среди. Дяволският бръшлян предпочита добре осветени места, но не директна слънчева светлина. Препоръчително е да се полива веднъж или два пъти на седмица, но ако започне да потъмнява, това означава, че не получава достатъчно светлина. Стайното растение е токсично за котките и кучетата.

12. Фикус Еластика (каучуково дърво)Фикус Еластика

Този вид фикус има големи тъмнозелени овални листа. Издръжливото растение може се отглежда успешно в слънчеви и сенчести помещения. Желателно е почвата да се поддържа влажна, но прекаленото поливане води до пожълтяване на листата. Най-добрият вариант е да се напоява, като се постави в кофа с вода, от която да поеме колкото има нужда. Ако се забележи мъх по листата, може да се избърше с мокра кърпа. Този вид фикус е отровен за домашни животни.

За да разберете кои са останалите 12 стайни растения, подходящи за новаци градинири, прочете първа и трета части на статията!

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: doityourself.com
Снимки: pixabay.com; pexels.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлРецептиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеБотаникаНовиниИсторияЕ-тата в хранитеЛечения