Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 1

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 1

18 стайни растения за начинаещи градинари - Част 1 - изображение

Загиват ли често стайните ви растения, без дори да разбирате защо? Това не означава, че не заслужавате къща, пълна с красиви цветя. Някои просто се отглеждат много по-лесно от други, което ги прави перфектни за неопитните градинари. Ето списък с 18 стайни растения, които са издръжливи и лесни за поддържане.

N.B: Голяма част от тези растения са отровни за животните, затова преценете кои от тях са съвместими с домашните ви любимци.

1. АглаонемаАглаонема

Аглаонемата има зелени листа със сребърни, бели или жълти нюанси, а цветчетата са бели, подобни на растението кала. След като прецъфти, се появяват зелени плодчета, които стават оранжево-червени. Самото растение трудно заболява и може да оцелее в почти всякаква обстановка. Тъмнозелените видове предпочитат сенчести места, докато по-светлите имат нужда от повече светлина. Важно е да се отбележи, че не трябва да се излага директно на слънчеви лъчи. Аглаонемата се полива на всеки три дни и предпочита топла и влажна среда. Ако листата започнат да пожълтяват, е желателно да се премести на друго място. Растението е отровно за домашните любимци.

 

2. Аспарагус сетацеус (зайча сянка)Зайча сянка

Зайчата сянка има деликатни остри листа с яркозелен или жълто-зелен цвят. Стайното растение не принадлежи към разред Папратовидни, а е роднина на лилиумите, което го превръща в токсично за котки и кучета. Цветчетата на зайчата сянка са малки и бели, въпреки че цъфтежът е спорадичен. Самото растение не понася пряка слънчева светлина, затова е наложително да се позиционира на умерено светло място. Задължително е да се полива всяка или всяка втора седмица.

 

3. Аспидистра (семейно щастие)Аспидистра

Аспидистра е способно да оцелее в почти всякакви условия. Лъскавите му тъмнозелени листа могат да достигнат дължина от 60 см и цъфти с кафяво-лилави цветчета в основата на растението. Семейното щастие може да толерира всякакви условия: прах, горещина, студ, прекалено или недостатъчно поливане и малко светлина. Също така трудно заболява от вредители и се разсажда лесно. Стайното растение предпочита по-малко светлина и леко влажна почва. Добре е да се полива винаги, щом пръстта изсъхне. Не е отровно за животните.

 

4. Бромелия Бромелия

Съществуват над 2 000 вида бромелии, като най-известният представител е ананасът. Тези растения имат дебели месести листа, които се преплитат едно в друго, образувайки подобна на стебло основа. Рядко се срещат вредители по листата. Зеленият цвят на последните е по-ярък, когато растението се намира на по-светло място, но бромелията може да оцелее и с много малко слънчева светлина. Добре е почвата да е влажна постоянно, но през зимата напояването трябва да се случва много по-рядко.

 

5. ХлорофитумХлорофитум

Хлорофитумът е едно от най-издръжливите цветя. Стайното растение обикновено има тънки зелени листа. Ярката слънчева светлина се отразява най-добре на хлорофитума, но той може да оцелява и на по-сенчести места. Въпреки че растението предпочита влажна почва, липсата на чести поливания няма сериозно да му навреди. Листата му потъмняват, когато водата, с която се напоява, има висока концентрация на хлор или не се наторява достатъчно често. Това растение не е токсично за домашните любимци.

 

6. Цикус

Цикус

Цикусът е вид бръшлян, който е безопасен за животните. Има зелени листа, а някои видове цъфтят с малки цветчета. Това растение е едно от малкото, които могат да толерират ниски температури и течения. Цикусът предпочита непряка слънчева светлина и е препоръчително да се полива всеки път, когато пръстта му изсъхне. Важно е да се постави в саксия с отвори на дъното, за да може излишната вода да се оттича.

За да разберете кои са останалите 12 стайни растения, подходящи за новаци градинири, прочете втора и трета части на статията!


По статията работи: Нора Маркова
Източник: doityourself.com
Снимки: pixabay.com; pexels.com; unsplash.com

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиРецептиСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеНовиниБотаникаИсторияЕ-тата в хранитеЛечения