Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 17 факта за Южна Корея, които ще ви удивят – I част

17 факта за Южна Корея, които ще ви удивят – I част

17 факта за Южна Корея, които ще ви удивят – I част - изображение

Южна Корея е красива страна с богата култура. Вековната мъдрост на даоизма живее редом с най-напредналите технологии в света. Хората в тази азиатска страна обичат западния начин на живот, но са запазили много от своите древни традиции и обичаи, които са трудно разбираеми за чужденците. Южна Корея е арена на сблъсък на две цивилизации – Западната и азиатската.

Пластичната хирургия е много популярна

Според социологическите проучвания всяка пета жена в Южна Корея се е подлагала на пластична операция. Интервенции от този тип се възприемат за нещо напълно нормално в азиатската страна. Родителите често „подаряват“ пластична операция на децата си за завършването на гимназията. Сред най-популярните козметични намеси са избелване на кожата, премахване на родилни белези и промяната на формата на очите. Дори мъжете си правят подобни операции.

Зъболекарските услуги са много скъпи

Поради тази причина всички корейци са много усърдни и дисциплинирани, когато става въпрос за дентална хигиена. Те почистват зъбите си след всяко хранене, както и след като са пили кафе и често си носят четка за зъби в чантата. На някои места можете дори да намерите безплатни четки за зъби в баните.

Много корейци имат проблеми със зрението

Много корейци са късогледи и носят очила или контактни лещи. Това често създава впечатлението, че са родени с тези проблеми, но истината е, че зрението им се уврежда, защото учат много и дълго се взират в екраните на своя компютър или телефон. Въпреки това, този факт не ги спира да постигнат много. Двукратният олимпийски медалист Донг-хюн вижда едва 10-20 % от нещата, които виждат хората с перфектно зрение. Въпреки това той е шампион по стрелба с лък!

Всеки използва козметика

Корейките се грижат много за своята коса и кожа и използват огромен брой козметични продукти, за да го постигнат. Те не излизат навън без грим. Младите корейци се грижат много за външния си вид. В Южна Корея е невъзможно да срещнете мъж с неподдържана коса или прическа. Корейската козметика е популярна по целия свят.

Корейките обожават късите рокли и поли

Късите поли и рокли са винаги на мода в Южна Корея. Тези дрехи се възприемат за нещо нормално дори в бизнес среда. Но това не винаги е било така. От 1963 до 1979 г. по времето на президента Парк Чун Хе можело да се носят поли които стигат най-много 20 см над коляното. Днес късите поли са нещо напълно нормално. Въпреки това в страната никога няма да видите жена, която е прекалено разголена.

Много малко корейци са опитвали кучешко месо

Въпреки широко разпространения стереотип, много малко корейци някога са опитвали кучешко месо. Днес в страната съществува разрастващо се движение, което отказва да яде това традиционно ястие. То е особено силно сред младото поколение, което е възпитано да вижда кучетата като домашни любимци и приятели, не като храна. Държавата също не насърчава хората да ядат кучешко месо.

Корейците пият много

За корейците пиенето е естествен начин за създаване на социални контакти. Всеки кореец знае много шумни игри, чиято цел е да накарат всички да се напият колкото е възможно по-бързо. Те се напиват бързо, но никога не причиняват имуществени щети. Обикновено обичат да пеят караоке. Най-популярното питие – соджу – е силна зърнена или картофена водка, която обикновено се сервира в зелена бутилка.

Корейците са луди по храната

Във всеки корейски град можете да намерите всякакви барове, кафенета и ресторанти. Вместо да ви попитат „Как сте?“, корейците може да кажат „Хапнахте ли добре?“. Пропускането на ядене е почти грях. Кимчито, най-известното им традиционно ястие, се приготвя от пикантни мариновани зеленчуци и преди всичко китайско зеле.

Физическият контакт е нещо напълно нормално

В повечето страни ако видите двама мъже, хванати за ръце, ще си помислите, че са хомосексуални и имат връзка. Но не и в Южна Корея. Парадоксално, въпреки че еднополовите взаимоотношения се смятат за нещо нередно, мъж който стои в скута на друг мъж или си играе с косата му, се възприема за нещо напълно нормално.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

снимки: brightside.me; ai1trendysk.blogs.lincoln.ac.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл