Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 16 цитата за феминизма от Ема Уотсън

16 цитата за феминизма от Ема Уотсън

16 цитата за феминизма от Ема Уотсън - изображение

Премиерата на новата екранизация на приказката "Красавицата и Звярът" съвпадна с появата на противоречивата разголена фотосесия на Ема Уотсън за мартенското издание на списанието Vanity Fair, което доведе до много критики насочени към нея. Много хора я обвиниха, че тя "дава лошо име на феминизма".

Ето някои от най-популярните й цитати, свързани с това да си жена, да си "непривлекателна" и напрежението, че трябва да изглеждаш по определен начин…

Относно героинята й Бел, претворена в 21 век: "Тя абсолютно е принцеса на Дисни, но не е пасивен образ – тя отговаря за собствената си съдба."

За заснемането на "Красавицата и звярът": "Когато приключих, се почувствах сякаш на екрана се бях превърнала в жена."

За критиките относно кампанията й  за полово равенство HeForShe: "Имаше дни, в които не исках да изляза изпод юргана. В началото не бях сигурна дали трябва да си позволя това да ме разстройва, но после осъзнах, че имам нужда да си дам 24 часа да се поцупя и после да продължа напред."

Как е открила феминизма: "Когато на 14 г. започнах да бъда сексуализирана с определени елементи от медиите. Когато на 15 моите приятелки започнаха да напускат любимите си спортни отбори, защото не искали да бъдат мускулести. Когато на 18 приятелите ми от мъжки пол не бяха способни да изразят чувствата си, аз реших, че съм феминист."

Относно половете: "Най-тъжното нещо за едно момиче е да се прави на глупава заради едно момче."

Относно мъжете: "Колкото повече говоря за феминизма, толкова повече осъзнавам, че борбата за правата на жените прекалено често се превръща в синоним на омразата към мъжете. Знам едно със сигурност – това трябва да спре."

За себе си: "Минах през тежки времена – онзи глас в главата ми, който ме караше да съм много строга със себе си. Наистина не позволявах на нищо да бъде извън контрола ми. Уча се, че трябва да се опитам да бъда по-мила и да се грижа малко по-добре за себе си."

Относно разликата в хонорарите между жените и мъжете: "Реалността е такава, че ако не направим нищо, ще ни отнеме 75 години, а аз ще съм почти на 100, преди жените да могат да очакват да получават същите пари за същата работа като мъжете."

За самоувереността: "Зъбите ми не са перфектни. Не съм слаба като вейка. Искам да бъда човека, който се чувства страхотно в своето тяло и да мога да кажа, че го обичам и не искам да променя нищо."

Относно стереотипите: "Имам усещането, че на малките момичета се казва, че трябва да бъдат принцеси и много крехки. Това са глупости. Аз се идентифицирам с войн – боец. Ако трябваше да бъда принцеса, щях да бъда принцеса войн."

За провалите: Вероятно си спечелих правото да се издъня няколко пъти. Не искам страхът от провала да ме спре да правя онова, което наистина искам."

За остаряването: "Остаряването ме вълнува. Интересуват ме повече жените, които не са идеални. Те са по-непреодолими."

За "непривлекателността" си: "Очевидно аз съм една от онези жени, чиято визия е прекалено силна, прекалено агресивна, изолирана, анти-мъжка. Дори непривлекателна."

За красотата: "Красотата не се крие в дългата коса, кльощавите крака, тъмната кожа или перфектните зъби. Вярвайте ми… красотата е онова, което изпитваме отвътре, което също така проличава и извън нас… Красотата е да си позволиш да живееш."

Към мъжете: "Мъже, бих желала да се възползвам от тази възможност да ви отправя тази официална покана. Половото неравенство е и ваш проблем."

източник: telegraph.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитно