Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Исландия наложи закон за еквивалентни заплати между половете

Исландия наложи закон за еквивалентни заплати между половете

Исландия наложи закон за еквивалентни заплати между половете - изображение

Нов закон, който налага заплащане, равностойно и за двата пола, е влязъл в действие в Исландия още от 1-ви януари 2018г. Съгласно законодателството, фирмите, в които работят повече от 25 души, са задължени да се сдобият с държавен сертификат, който демонстрира равенство в заплащането на служителите. В противен случай на фирмата ще бъде наложена глоба.

Новият закон бива подкрепен както от дясноцентристкото правителство на Исландия, така и от опозицията. Може би единното мнение се дължи донякъде и на факта, че 50% от депутатите в парламента са жени. Решението е обявено публично на 8-ми март 2017 г. по време на Световният ден на жената.

Дани Оск Арадотир Пинд, която е часто от Исландската асоциация за правата на жените, споделя пред Al Jazeera следното:

"Узаконяването в естеството си предлага прост механизъм, чрез който компаниите и организациите ще оценяват всяка свършена работа, след което ще декларират еквивалентното плащане и ще получат сертификат, който удостоверява толерантното отношение на работодателите.

От години жените имаме възможност да изкарваме същите пари, които получават и мъжете, но до днес все още има пропуквания в тенденцията. Мисля, че едва сега хората започват да осъзнават, че това е системен проблем, който трябва да изкореним с нови методи и технологии.

Жените говорят за това от десетилетия. Ние наистина успяхме да повишим осведомеността и да стигнем до момент, в който да осъзнаем, че в законодателството се крие проблемът за нефункционалната икономика и ние сме тези, които трябва да направим нещо повече, за да стигнем до промяна."

За сравнение, във Великобритания е докладвано за почти 17% разлика в заплащането между мъжете и жените.

А колко ли ще бъде в България?

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихология