Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Равенството между мъже и жени е осъществимо само в шест държави

Равенството между мъже и жени е осъществимо само в шест държави

Равенството между мъже и жени е осъществимо само в шест държави - изображение

Независимо колко се разраства феминизмът, независимо колко преуспели жени се появяват из цял свят, независимо колко се развива либерализмът, въпросът за равенството между мъжете и жените все още е твърде спорен, а в някой части на света – дори немислим.

Но ако вие сте жена, която иска да бъде третирана наравно с мъжете, то трябва да знаете, че това е изцяло възможно в Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург или Швеция. Световната банка, която проследява законовите промени през последното десетилетие, установи, че това са единствените държави в света, които зачитат равенството между половете.

Този доклад, засягащ взаимоотношенията между жените, бизнеса и закона, бе публикуван тази седмица. Новото проучване измерва половата дискриминация в 187 държави, отбелязвайки, че преди около 10 години в нито една от разглежданите страни не е имало равни права между мъжете и жените.

Индексът се установява според осем показателя, които влияят върху икономическите решения, които жените вземат по време на активния си трудов стаж – от възможността за свободно пътуване в страната и чужбина до получаването на пенсия. Всеки критерии носи определен брой точки, като максималният резултат е 100 т. За жалост, само шест държави са получили пълна оценка.

Сравнявайки статистиката обаче с подобни проучвания от минали години, резултатите на Световната банка от 2019 г. показват напредък. Изследването сочи, че в световен мащаб средните оценки са се увеличили от 70 на 75. От 39-те страни с оценка 90 или повече, 26 са с високи доходи, а осем се намират в Европа, където родителският отпуск е ключова тенденция, за която някои държави само могат да мечтаят.

Най-голям напредък проличава в Южна Азия, където е регистриран резултат от 58,36. В сравнение с резултата от преди 10 години, който е бил 50.

Държавите от Средния Изток и Северна Африка имат най-малък прогрес, който средно се изчислява около 2,86.

Проучването за равенството между мъжете и жените бе инициирано от президента на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Равенството между половете е ключов компонент за икономически растеж." –заявява Георгиева. – "Жените са половината от населението на света и ние имаме ролята да създаваме един по-проспериращ свят. Но не бихме могли да го направим, ако законите ни дърпат назад."

Докладът на Световната банка установява, че групите и фондациите за защита на правата на жените са изиграли ключова роля в прокарването на реформите. Макар и напредъкът в равноправието между половете да е значителен, все още има много неща, които трябва да се направят, за да се постигне пълно равенство. Установяването на правни реформи не означава, че с тях се променят кардинално мисленето на населението. Масово все още жените получават по-ниски заплати, в сравнение с мъжете.

"Това е пропусната възможност." – казва Кристалина Георгиева. – "Глобалната икономика може да бъде обогатена с око $160 000 000 000 000, ако жените печелеха толкова, колкото мъжете. Очевидно е, че даването на възможности на жените води до по-богати общества." – казва тя.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки