Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 16-годишната Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир

16-годишната Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир

16-годишната Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир - изображение

Грета Тунберг, основателката на младежкото движение, борещо се с климатичните промени Youth Strike for Climate, бе номинирана за Нобелова награда за мир ден преди най-глобалната й акция.

Един невероятен обрат на събитията. Само преди няколко месеца, протестът, който Тунберг започна, бе оплюван от мнозина. Връстниците й обаче се вдъхновиха от нейната смелост и застанаха зад гърба й.

Ако все още не сте запознати, Тунберг започна сама протест в родната си Швеция през месец август миналата година. Тя отказа да ходи на училище до местните избори, които се проведоха на 9 септември в Швеция.

"Правя това, защото никой друг не прави нищо. Моята морална отговорност е да правя каквото мога." – споделя тя в едни от първите си медийни изяви. – "Искам политиците да приоритизират въпроса за климата, да се съсредоточат върху него и да го третират като криза."

Само за няколко месеца тя успява да вдъхнови ученици и студенти от цял свят. За днес са планувани стачки в 1 659 града в над 100 държави, в които ще се включат стотици хиляди младежи.

"Номинирахме Грета Тунберг, защото, ако не правим нищо, за да спрем глобалното затопляне, това ще предизвика войни, конфликти и бежански кризи." – споделя норвежкият депутат Фреди Андре Шустгард. – "Грета Тунберг започна масово движение, което според мен е един значителен принос за мира."

Освен националните политици, номинации за авторитетната Нобелова награда могат да правят и някои преподаватели от престижни университети. Тазгодишната церемония по връчването на наградата ще се проведе през декември. Кандидатите са 301, от които 223 са физически лица, а 78 – организации.

Днешната героиня, Грета Тунберг сподели своята благодарност за номинацията в социалните мрежи, обещавайки, че след днешната масова стачkа, движението ще продължи да се развива и разраства все повече.

Докато някои политици все още се противопоставят на училищните стачки, мнозина симпатизират на младите активисти. Едни от видните световни политици, кметове и пр. изказаха своята подкрепя, най-известните от които са Ангела Меркел и Лео Варадкар. За стачките се затъпиха още и бившият директор на англиканската църква Роуан Уилиямс, както и ръководителят на Amnesty International - Куми Найдуо.

"На децата твърде често им се повтаря, че са лидерите на утрешния ден. Но ако трябва да изчакат заветното утре, може изобщо да няма бъдеще, до което да стигнем." – споделя Найудо. – "Младежите засрамват своите лидери със страстта и готовността, които проявяват в тази решителна битка."

Най-странното в ситуацията е, че родителите на Тунберг са се опитвали да я откажат от протеста, за да се върне към училището си. Учителите й също са били объркани и раздвоени. Като обикновени граждани, те са симпатизирали на протестите й, но като учители е било недопустимо да я подкрепят.

Въпреки трудностите и неодобрението, с което се е сблъсквала, Тунберг е продължила своята мисия и днес думите й звучат из цял свят. Тя един прекрасен пример за подражание на всички млади хора по света. Оценките в училище и грамотите от конкурси са просто несравними, когато се съпоставят с мащабното движение Youth Strike for Climate.

Именно това е истински значимият успех, за който си заслужава да се вложи енергия, душа и сърце. Светът наистина има нужда от повече подобни активисти, за да се промени и да стане по-добър.

Редактор: Милена Минчева

Източник: theguardian.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛайфстайл