Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 15 шокиращи разлики между Северна и Южна Корея

15 шокиращи разлики между Северна и Южна Корея

15 шокиращи разлики между Северна и Южна Корея  - изображение

Хората, които учат корейска култура, вярват, че "всеки обича да говори за Северна Корея, защото за нея човек може да каже, каквото си пожелае". Но новините , че Ким Чен Ун е екзекутирал министър , със зенитни оръжия или съобщението, че астронавти от Пхенян успешно са стъпили на Слънцето е трудно да бъдат доказани.

След разделението на двете държави преди 70 години, животът в Южна Корея се развива по съвсем различен начин. Жителите й там са по-отворени към света.

Пхенян срещу Сеул

Пхенян и Сеул

От облаците и двете столици изглеждат като големи мегаполиси. Високите сгради в Пхенян са почти същите като апартаментите в Сеул или Пусан.

Общ поглед

Северна и Южна Корея

Двата града споделят обща панорама по река Хан, а гледките от противоположните речни брегове са почти еднакви.Процентите на самоубийства са доста високи в Южна Корея, и скачането от мост не е необичайно явление. Истината е, че някои хора не могат да се справят с високото ниво на междуличностна конкуренция в Южна Корея. Идеята за равномерен ритъм на живот тук не съществува. Основната цел на всеки е успехът и самоосъзнаването.

В центъра

Северна и Южна Корея 

Така изглеждат бизнес кварталите и в двете столици.

Жилищни райони

жилищни райони

Интересно е да се знае, че хората в Северна Корея не плащат сметки за жилищни и комунални услуги. Апартаментите се дават безплатно , след като двойки сключат брак. Малкият апартамент в Южна Корея може да струва до 180 000 долара.

Мода

Северна и Южна Корея

Що се отнася до модата, съществуват много легенди за това как се обличат жените в Северна Корея. Например, една жена не може да носи панталони или има право на определен брой прически, които предварително се одобряват. Сравнително модерни дрехи могат да бъдат закупени в международните супермаркети (за богатите хора) или от продавачи в Китай.
Разбира се, няма сравнение с Южна Корея. Счита се, че жителите в тази държава са едни от най-стилно облечените в света.

Образование

образование

Образованието в Северна Корея включва 1 година предучилищна подготовка и 10 години задължително обучение. След това само малките гении или децата от заможни семейства влизат в университетите, а останалите студенти започват да си търсят работа. Западната литература и географията са включени в програмата за обучение. За да демонстрират западния начин на живот, преподавателите си служат предимно с информация за африкански страни.

В Южна Корея, училищното обучение продължава 12 години, а местните университети се считат за едни от най-престижните в света. Много чуждестранни студенти мечтаят да спечелят стипендии за обучение там.

Работа

работа

Както можете да видите, 70 години не могат да изтрият старите навици. Каква е средната заплата в Северна Корея? Ще бъдете изненадани, но това е около $ 3 на ден с купони за храна. По подобен начин отдъхват и трудещите се в Южна Корея. Разликата с работещите на север е, че те получават около 1000 пъти по-високо заплащане.

Храна

храна

В Северна Корея няма глад, но недостигът на плодове и зеленчуци е очевиден. Заради това ябълките и зелето са много популярни. Липсата на богати на протеини храни принуждава местните да ловят жаби и костенурки. Павилионите по улиците предлагат наденици, кюфтета, пуканки и сладолед.
Сеул, от друга страна, може да предложи не само богата национална кухня, но и разнообразни европейски ястия. В Южна Корея не само има изобилие от плодове и зеленчуци. В заведенията се сервират и много европейски ястия.

Обществен транспорт

обществен транспорт

Според слуховете в Пхенян има само 3 метростанции, които се използват само от чужденци. Истината обаче е, че подземната железница в Северна Корея е изградена няколко години преди тази в Сеул. Тя е на разположение на всички граждани.

обществен транспорт
Не можете да си купите кола в Северна Корея. Автомобили се подаряват само на военни и държавни служители. Обикновените граждани се придвижват с обществен транспорт или с велосипеди.

Технологии

технологии

В Северна Корея има собствена фабрика, която произвежда телевизори, лаптопи и смартфони . Те се сглобяват в Китай , но се брандират в Северна Корея. Въпреки че малко хора разполагат с достатъчно пари, за да си купят подобни стоки. Това е привилегия само на богатите.
В Южна Корея не страдат от липса на модерни технологии.

Свободно време

свободно време

Очите ви не лъжат: В Северна Корея има модерни голф игрища. Ползват ги само богатите хора.Обикновените граждани не играят, разбира се. Те дори не знаят какво всъщност представлява тази игра.

водни атракциони

Водните атракциони също не са чужди на севернокорейците. Този вид забавления са достъпни за всички.

 източник: brightside.me

 по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовини