Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 14 алтернативи на пластмасата, с които да опазите околната среда

14 алтернативи на пластмасата, с които да опазите околната среда

14 алтернативи на пластмасата, с които да опазите околната среда - изображение

Статистиката за замърсяването с пластмасa е изключително тревожна. Например 100 милиарда пластмасови торби се използват от американците всяка година. Според ООН, има повече микропластика в океана, отколкото звезди в нашата галактика.

Представяме ви списък от пластмасови изделия, които използваме всеки ден, заедно с техните екологични алтернативи.

Тоалетни принадлежности и почистващи продукти

Нашите бани и кухни съдържат най-голямо количество пластмасови бутилки. Запитайте се от колко бутилки душ гел имате нужда? Какво ще кажете за преминаването от течен сапун към сапун? Тези малки трикове могат да ви помогнат драстично да намалите количеството пластмаса, което използвате.

Карти за членство

Трудно е да си представим колко пластмасови карти, които използваме понякога, свършват в депото. Въпреки че е трудно да си представите живота си без кредитна карта, сигурно можете да оцелеете без членски карти. Винаги можете да намерите хартиен талон или код за отстъпка или да използвате телефонния си номер, ако сте член.

Отпадъчни торбички за кучета

Ние замърсяваме земята чрез почистване на нещо, което ще бъде биоразградимо така или иначе. Но ето решение: изберете торби за околната среда, така че да направите земята естетически приятна и от двете посоки. Въпреки че трябва да ви предупредим, че не всички така наречени биоразградими торбички за домашни отпадъци всъщност са тези, които казват, че са, така че е важно да направите собствено проучване.

Синтетични дрехи

Синтетичните тъкани като полиестер или найлон са изработени от полиетилен терефталат / PET. Този материал се използва в бутилки и опаковки. И с всяко измиване, микро парчета от пластмаса отиват надолу в канавката в океана. С други думи, избора на естествени материи е не правилен само за вас, но и за планетата. 

Кухненски гъби

Едната част от гъбата е изработена от полиуретан. Този вид пластмаса е трудно да се рециклира и при изгарянето се отделят опасни вещества като изоцианати и циановодородна киселина. Можете да изберете кухненски гъби, направени от естествени съставки, или да ги замените с четки.

Телефонни протектори

Телефонните калъфи вършат чудесна работа да бъдат красиви и да защитават нашите устройства. Но често те са изработени от някаква пластмаса. За щастие сега можете да намерите както красиви, така и екологични протектори за телефони, изработени от дърво или рециклирана пластмаса.

Детски играчки

Въпреки че дървените играчки могат да бъдат малко по-скъпи в сравнение с евтините пластмасови, те имат някои предимства. Първо, те са по-сигурни, защото са направени от естествени материали. На второ място, те са по-трайни. Също така, докосването на дървена играчка е по-тактилно и ще развие сетивното развитие на детето ви.

Пакетчета чай

пакетчета чай

Лоши новини за всички любители на чай. Повечето торби за чай съдържат пластмаса, затова не само създавате пластмасови отпадъци, като се наслаждавате на чая си, но също така консумирате микропластмасови елементи всеки път, когато го пиете. Можете да избере чай на листа.

Писалки

писалки

Според EPA, само в Америка има 1,6 милиарда химикалки за еднократна употреба, които се изхвърлят всяка година. Добавете останалата част от тези, които са за еднократна употреба в света и го умножете с 50 години, а броят ще ви зашемети! Ако искате да сте по-съзнателни за такива неща, можете да заложитена моливи, не пластмасови химикалки или просто да смените пълнителите на любимата си писалка.

Постелки за йога

Да правите йога означава да се грижите за вашето тяло и ум, така че е важно да изберете правилната постелка за йога. Често пъти те са изработени от поливинилхлорид (PVC) и далеч не са безвредни. Той съдържа канцерогенни съставки и отровни диоксини се отделят при изгаряне. За щастие има много безопасни, нетоксични йога постелки, които може да си вземете.

Бръсначки за еднократна употреба

бръсначки

Най-големият проблем с бръсначите за еднократна употреба е, че те не са рециклируеми. От друга страна, стоманените бръсначи са. Самият бръснач може да издържи доста, така че инвестирането в добра бръсначка от стомана ще ви спести и много пари в дългосрочен план.

Четки за зъби

Нито една част от четката за зъби, която използвате всеки ден и изхвърляте на всеки 3 месеца, е биоразградима. Което означава, че 100 години от сега и дори 200 години след това, вашата четка за зъби все още ще съществува в същата форма, каквато е била, когато се отървахте от нея. За щастие някои биоразградими и екологични версии вече са на разположение. Бамбукови четки за зъби, например, стават все по-популярни.

Кафе на капсули

кафе на капсули

Капсулите могат да изглеждат много удобни и спестяващи време, но в  действителност те са основен източник в замърсяването на пластмасата. За щастие има няколко възможности тук. Първо, можете да използвате повторно използваемите капсуло. Друг начин да избегнете използването на пластмаса е да си варите кафето в джезве, което отнема повече време, но ароматът е невероятен.

Завеси за душ

завеси за душ

Всички токсични химикали са направени от PVC завеси. Тези химикали са източник на множество здравословни проблеми. И щом се освободите от тях, те пак ще бъдат в депото, освобождавайки химикалите. За да избегнете това, потърсете пердета и облицовки без PVC.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСоциални грижиСнимкиНормативни актове