Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 13 от най-зловещите научни открития, направени през изминалата година

13 от най-зловещите научни открития, направени през изминалата година

13 от най-зловещите научни открития, направени през изминалата година - изображение

За огромен брой хора по света днес е Хеолуин – древен езически празник, преплетен в културата на много съвременни католически народи. Ако сте наши редовни читатели, вероятно знаете, че науката не се изчерпва със сложни научни термини като "квантово заплитане" и не е необходимо да сте атомни физици, за да я разбирате. Поради тази причина сме ви подготвили 13 от най-странните и дори малко зловещи научни истории от изминалата година. Затова, пуснете си лампата (не за друго, просто за да можете да четете…), защото нещата ще станат малко злокобни…

Странно разлагащо се морско чудовище

Морско чудовище

Ураганът Харви изхвърли на брега в югоизточен Тексас мистериозно създание. Лицето му бе трудно различимо, но широко отворената му уста разкриваше две редици остри зъби.

То остави в потрес интернет пространството, докато биологът Кенет Тихе от Националния музей по естествена история Смитсониан го идентифицира като Aplatophis chauliodus от разред змиоркоподобни. Определено не бихте искали да се сблъскате с това истинско чудовище лице в лице.

Ужасяващият червей Бобит в действие

Червей Бобит

Дайте да си го кажем направо: океанът е пълен с ужасяващи създания, които ще ви преобърнат стомаха. Представяме ви червея Бобит (Eunice aphroditois), който сладко си похапва вечерята.

Тези хищници заравят дългите си тела в седимента на океанското дъно, като от пясъка се подава само главата им – те лежат и чакат подобно на чудовищния червей Сарлак от "Междузвездни войни".

Но за разлика от Сарлак, когато храната доплува над тях, те сграбчват жертвата с ужасяващите си челюсти, след което я замъкват под пясъка. Брррр.

Бъдещето е преплетено с миналото

Времеви измерения

За да бъдем честни, това е доста дръзко твърдение, но ако заменим "време" с "пространство" в Теоремата на Бел, учените са създали квантова теория, според която миналото може да бъде променено в бъдещето. Да, не сте прочели грешно.

Точно както фотоните могат да бъдат заплитани на дълги разстояния (т. нар. квантово заплитане), освен ако не открием, че времето се движи само в една посока, учените предполагат, че заплитането назад през времето е възможно.

Взиране в бездната

Черна дупка

Хоризонтът на събитията на черната дупка е точка, от която няма връщане назад. Щом веднъж нещо премине тази точка, то никога не се връща – поне доколкото ни е известно (въпреки че Стивън Хокинг е да друго мнение, а той все пак е съвременния гений, сравняван с Айнщайн). Това включва и светлината, което прави черните дупки невидими за окото. Те не излъчват нищо (е, понякога гравитационни вълни…).

Но учените се опитват да погледнат в тях – или поне в хоризонта на събитията. Къде? В предполагаемата черна дупка Стрелец А, която се намира в центъра на нашата галактика.

Те ще използват телескопа Event Horizon и ще го насочат към хоризонта на събитията с надеждата да уловят първата снимка на едно от най-загадъчните явления във вселената.

Страховитатa кула на ацтеките, направена от 650 черепа

Кула от черепи

Цомпантли е стена, изградена от човешки черепи, излагани на показ, използвана от древните мезоамериканци. Черепите вероятно са принадлежали на военнопленници. Но Хюи Цомпантли, открита по-рано тази година под Мексико сити, е нещо друго.

Тя е изградена от 650 черепа – и се противопоставя на теорията, че цомпантли се е правела от черепи на паднали воини, тъй като повечето от тях са принадлежали на жени и деца.

Това може би е първото по-мащабно доказателство за човешки жертвоприношения и променя начина, по който ние ги възприемаме.

Зловещият експеримент на Милграм бе повторен след 50 години

Експеримент Милграм

В последно време съществува нещо като мода учените да повтарят по-стари експерименти, за да проверят дали резултатите ще бъдат същите.

Един от тях е серията от експерименти на Милграм, които започват през 1961 г. Те показват по шокиращ начин, че хората биха наранили физически други хора, ако авторитетна или висшестояща фигура им заповяда. Резултатите са почти идентични. Зловещо нали?

Имате арахнофобия? Не се безпокойте, родени сте с нея

Тарантула

Карат ли ви паяците да настръхвате? Получавате ли тръпки по кожата? Е, трябва да ви съобщим, че страхът ви е инстинктивен и си го носите у себе си още от самото раждане.

Екип от учени показва на няколко бебета снимки на паяци, цветя, риби и змии – те демонстрирали страх от паяци и змии, въпреки че са много малки и не са се сблъсквали с тях нито на живо, нито на картинка.

Учените откриха насекомо, което е толкова странно, че се наложи създаването на нов разред

Насекоми в кехлибар

Две насекоми, уловени в кехлибар на 100 милиона години, не приличат на нищо, познато на палеотнолозите, затова те просто създадоха нов разред.

Нови видове се откриват постоянно и на хартия са документирани над 1 милион. В света има 32 разреда насекоми – до скоро бяха 31.

Мистериозни сигнали от космоса

Сигнали от космоса

Все още не знаем какво представляват кратките радио излъчвания. В повечето случаи не знаем и откъде идват. Тези сигнали са дълги няколко милисекунди – улавят се от радиотелескопите и изчезват, след което никога не се повтарят.

Сред възможните теоретични обяснения са черни дупки, неутронни звезди, магнетари (неутрони звезди, които са изхабили ядреното си гориво) и дори извънземни. Но един от тез сигнали, FRB 121102, се повтаря – през годините е улавян над 30 пъти.

През август той отново без засечен – в продължение на 5 часа са уловени 15 кратки сигнала. Какво ли се случва?

Учените изследват призрачни езера и възкресяват растения

Езеро

Чували сте за играта "Растения срещу зомбита"?… Но можете ли да си представите растения-зомбита? Всъщност това се случва на практика.

Водни растения, които са били погребани под земята в "призрачни езера" – езера, които не са източени правилно преди да бъдат заровени – могат да бъдат върнати към живот. Което е доста яко, нали – по този начин може да се възкресят отдавна изчезнали видове.

Призрачната материя, която свързва всичко във Вселената

Антиматерия

Ако разгледате някоя от снимките, изпратени от телескопа Хъбъл, ще видите вселена, изпъстрена с галактики, които се носят в почти празна междугалактическа среда.

Но истината, колкото и фантастично да звучи, е малко по-различна. Поне според учените от Университета във Ватерло, Канада. Те използвали ефекта на гравитацията между галактиките, за да създадат картина на невидимата мрежа от тъмна материя, която ги свързва всичките.

Останки на делфин в средновековен некропол

Гроб на делфин

По-рано тази година археолозите откриха кости от делфин… на малък остров близо до Гернси в Английския канал – внимателно положени в средновековен некропол.

Археолозите са меко казано озадачени. Основният въпрос, който повдига находката, е защо древните обитатели на острова изобщо са си направили труда да погребат делфина във внимателно изкопан за целта гроб. Ако са го убили за храна и мас, защо ще си правят труда да го погребват в своето гробище?

Прилепи вампири започват да се хранят с хора

Прилеп

Вид южно- и централноамерикаснки прилепи, които се хранят с кръв от птици, са направили изненадваща промяна в диетата си и за първи път учените са наблюдавали как посягат към човешка кръв.

Обичайната плячка на тези летящи мишоци е изчезнала заради обезлесяването и не е изненадващо, че за да оцелеят, прилепите ще потърсят нов източник на храна. В случая кръв и то човешка. Интересното тук е как прилеп, който е еволюирал да храносмила богатата на мазнини птича кръв, може да обработи богатата на протеини човешка кръв.

Може би отговорът на въпроса е Дракула. Или Франкенщайн. Но по-вероятно Дракула. Евентулно.  

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛичностиНовиниСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаОткритияОрганизацииГеографияАлт. медицина