Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 12 факта, които ще ви изненадат – част 2

12 факта, които ще ви изненадат – част 2

12 факта, които ще ви изненадат – част 2 - изображение

Знаехте ли, че в горещите летни дни често можете да видите пияни пчели? Или, че едно от най-популярните рибни ястия може да предизвика ужасни халюцинации? Или че човекът, създал Шерлок Холмс, успява да разреши няколко трудни дела за престъпления в реалния живот? Ако отговорът на всички тези въпроси е "не", тогава - прочетете статията и се подгответе да бъдете изумени!

Ватикана има най-високата престъпност на глава от населението в света

папата

Повечето от тези престъпления обаче са дребни кражби, извършени от туристи и поклонници. Деятелите често остават ненаказани, тъй като във Ватикана няма затвори и има малко полицейски служители.

В Хамбург пияниците уринират на обществени места

Жителите на градския квартал "Свети Паули" в Хамбург не могат да се справят с пияниците, които пикаят по стените. Така че, те намират много интересно решение на този проблем, като покриха всички стени с водоотблъскваща боя, която отблъсква течността обратно към източника. Местните умишлено "забравят" да поставят предупредителни знаци на някои места, така че пияните да научат урока си.

В Рейкявик родителите често оставят количките с деца навън, докато пазаруват или са на кафе

деца с колички

Хората от други страни могат да смятат това поведение за безотговорно, но в Исландия, оставянето на детето ви на улицата в мразовит ден се смята за нормално и полезно. Топлите дрехи предпазват децата от студа и те имат възможност да дишат чист въздух. Освен това престъпността е толкова ниска в тази част на света, че родителите нямат причина да се притесняват за малките си.

Всички влакове в Холандия се задвижат с вятърна енергия

От 1 януари 2017 г. всички влакове в Нидерландия се задвижват с ток, който се произвежда от ветрогенератори. Достатъчно е да се извършват 5 500 пътувания и да се превозват 600 000 пътници дневно. В рамките на един час влакът може да се движи на разстояние от 124 мили без никакви емисии или прекомерен шум. През 2016 година 75% от влаковете в Холандия използваха енергията на вятъра, а в началото на тази година се стигна до 100%.

През 1897 г. трима шведи се опитват да станат първите хора, достигнали Северния полюс

полет с балон до Северния полюс

През 1897 г. Саломон Андре -  първият шведски инженер, тръгва на експедиция, която включваше летене със своя водороден балон. Балонът обаче се оказва неконтролируем. Той бързо изчерпва своя водород и  пада в леда едва 65 часа след излитане. Той пада 300 км от най-северната точка на архипелага Свалбард, а всички загиват там.

33 години по-късно останките на експедицията са открити случайно от норвежка експедиция, заедно с дневниците на Андрей. Оказва се, че той и неговите изследователи са прекосили много километри по леда, без оборудване или подходящо облекло. Те също така успяват да оцелеят седмици след катастрофата, като ловуват полярни мечки.

На някои места в Европа се борят с проблема с незаконното изсичане на коледни дървета

коледни дръвчета

В студа урината остава замръзнала, което означава, че не можете да я видите или миришете. Но веднага щом дървото е на закрито (или просто се затопля от процеса на рязане), то започва да излъчва ужасен мирис, предизвикващ сълзи, който може да продължи няколко дни.

В горещи дни често виждате пияни пчели

пчела

В летните дни високите температури причиняват ферментация на цветния нектар. Като вкуси всичко, една пчела получава опиянение, като се държи почти точно като пиян човек.

Летенето на пчелите може да стане нестабилно и насекомото може напълно да забрави пътя към кошера си. Въпреки това, дори ако пчелата успее да намери пътя тя не се допуска в кошера, докато не "изтрезнее".

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория