Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни - част 2

12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни - част 2

12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни - част 2 - изображение

Снимки след смъртта

снимки след смъртта

Друг обичай, който днес изглежда много странен. Но през XIX век това е начин да се съхрани паметта на починалите близки. Обикновено мъртвите тела са били добре гримирани, за да изглеждат живи на снимката. Поставени са в естествени пози и върху клепачите на затворените им очи са рисувани очи.

Радиоактивни продукти за красота

радиоактивни продукти

В началото на XX век радиацията се възприема като положителен феномен. Хората са купували козметика, храни и напитки, които са с високо съдържание на радий и торий. Радиоактивните сувенири също са били много търсени и продавани.

Известен индустриалец на име Ебън Байърс се хвалел, че пие по три бутилки вода на ден с радиоактивни елементи, но тази негова рутина коства живота му. След смъртта му, през 1932 година „Wall Street Journal“ пише статия за него, в която се казва: „Радиоактивната вода му се отразява много добре, докато не му пада ченето.“

Хероин като лекарство срещу кашлица

мъж

Изненадващо, преди 100 години хероинът се счита за безвредна алтернатива на морфина и се продава в аптеките като лекарство против кашлица. Той дори се препоръчва за деца. Предизвиквал е еуфория и облекчавал болката, което води до заблуда тогавашните лекари, че субстанцията помага. Дори Зигмунд Фройд го е възхвалявал. В писмо до жена си той споделил: „Вземам много малки дози от него срещу депресия и лошо храносмилане.“ През 1924 г. е забранен за употреба.

Пушене на борда на самолет

самолет

През 50 - те или 60-те години тютюнопушенето не се считало за вреден навик. Хората не са отричали това удоволствие дори по време на полети, независимо от присъствието на други пътници. Днес пушенето в самолетите е забранено, но в редица страни (като например в Иран) забраната не се изпълнява.

Машини за къпане

машина за къпане


За разлика от нас, хората през XVIII и XIX век не могат просто да отидат плаж и да се изкъпят свободно. Те е трябвало да използват специални машини за къпане: специални каруци, които приличат на плажна колиба. Каруците са разположени във водата, за да могат хората да плуват, без да ги заглеждат любопитни очи. Освен това, женските места за къпане са били обособени на известно разстояние от мъжките.

Камък като тоалетна хартия

камък като тоалетна хартия

Списъкът с нещата, които хората са използвали преди появата на тоалетната хартия е огромен. Той включва листа от растения, царевични кочани, кокосови черупки, овча вълна и кърпа (за тези, които са могли да си ги позволят), гъба на пръчка или просто вода. Но древните гърци ни изненадаха най-много. За някои хигиенни цели те са използвали камъни.

Вижте първа част на статията ТУК

източник: brithside.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитно