Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 11 съставки в ежедневните продукти, които ще ви изненадат

11 съставки в ежедневните продукти, които ще ви изненадат

11 съставки в ежедневните продукти, които ще ви изненадат - изображение

Изглежда доста трудно да ни изненадат с какви съставки е направен даден хранителен продукт, защото всички знаем, че сиренето е направено от мляко, а колбасите са направени от месо ( принципно). Понякога обаче хранителната индустрия използва съставки, за които не сме и подозирали.

Представяме ви 11 необичайни и дори екзотични съставки, които се използват за направата на някои храни от нашето ежедневие. Сигурни сме, че ще останете изненадани и леко шокирани!

Тропически храст Анато

тропически храст

Семената на това растение се използват за оцветяване на жълта или оранжева храна, а миризмата им наподобява индийско орехче. Семената се използват много често при производството на сирене, маргарин и други млечни продукти. Интересното е, че този метод на оцветяване с анато се използва пръв път през 16 - ти век, за да направи сиренето в Глостър ( Англия) да изглежда жълто.

L-цистеин

цистеин

Това вещество се добавя при приготвянето на понички, тарталети и кроасани, за да се улесни работата с тестото. За да се произведе цистеин, е необходим органичен компонент, така че се използват патешки пера или човешка коса. Въпреки този неприятен начин на производство, L-цистеинът оказва добро влияние върху здравето на кожата и косата и предпазва от радиация и стареене.

Колаген

колаген

Колагенът на животинския протеин, който се извлича от вените, костите, кожата и други части на тялото, се използва за производството на желатин. Той не е само съставка в традиционното желе и мармалад, но и в сладоледа (особено плодов сладолед или мус). Друг неочакван компонент в някои видове сладолед е декановата киселина, която се извлича от животинска мазнина.

Ананас

ананас

Ананасите се използват за получаване на бромелаин - ензим, който разгражда протеините. Използва се в месопреработвателната промишленост за производството на колбаси и други месни продукти. Между другото, ензими със сходни характеристики се извличат от папая (папаин) и смокинята (дикаин).

Рибен клей

рибен клей

Рибен клей или колаген се използва в производството на бира, за да направи напитката по-лека. Това вещество е направено от плуващи мехурчета на огромни видове риби. Независимо от ниското количество рибен колаген в крайния продукт, вегетарианците са против неговата употреба.

Латекс

латекс

Едни от първите дъвки са били правени със сок от дървесината „Sapodilla“. В днешно време основата на почти всички дъвки са синтетичните полимери. Най-често това е латекс, който се използва и в производството на гумени изделия. Отрицателното влияние на полимерите върху човешкото тяло не е доказано, но имайте предвид, че производителите не препоръчват дъвченето на дъвка за повече от 10 минути.

Розмарин

розмарин

Древните гърци използват розмарин като подправка, но в днешно време това растение има по-голяма роля в хранително-вкусовата промишленост. Антиоксидантите са направени от розмарин, за да защитят храни, богати на мазнини, от уронване, например чипсовете. Хранителната добавка, направена от розмарин, често се добавя към шоколадовите масла.

Кохинил

кохинил

Кохинилът е червен хранителен оцветител, който е направен от женски кохинеал листни въшки.Това оцветяване на храни е много полезно за направата на мармалад, сладолед и глазура. Освен това, ако искате да оцветите дадена храна в червено, кохинилът вероятно е най-добрият избор, тъй като не причинява вреда на вашето здраве (освен в много редки случаи на алергични реакции). Еритрозин (друго червено оцветяване) обаче причинява хиперактивност на щитовидната жлеза.

Въглищен катран

въглищен катран

Въглищният катран се използва за оцветяване на риба, сладки храни или слабо алкохолни напитки. Има редица теории, че веществото е токсично, но на този етап изследванията не доказват нищо. Въпреки резултатите от проучванията, това оцветяване е забранено в някои европейски страни.

Shellac

шилак

Shellac е природна смола, която се произвежда от насекомите щитоносни въшки. Те паразитират по някои дървета в тропическите и субтропическите райони. В хранително-вкусовата промишленост той се използва за глазиране на пресни плодове. Добавката влиза и в състава на глазури за шоколад, бонбони, дражета, тестени изделия с глазури. С помощта на шеллака се създават покрития за дъвки, кафе на зърна, ядки.

Злато и сребро

злато и сребро

Тези благородни метали се използват за приготвянето на хранителни добавки за оцветяване на десерти и сладкарски изделия и подобряване на външния вид. Тъй като са скъпи, те се използват само в премиум храни.

Бонус:Наистина ли използват тази кафява слуз, за да направят M&M's ?

смес

Не, това не е вярно! Тази снимка се върти в интернет пространството от доста време и всъщност цветът не е кафяв, а розов. Най-важното е, че няма нищо общо с M & M'S!
Това, което наподобява сладолед е преработено месо! Използва се за направата на говеждо месо за хамбургерите на Макдоналдс, преди известният готвач Джейми Оливър да направи този факт публичен.

 източник: brightside.me

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниХранене при...РецептиЛюбопитноДиетиСпортСоциални грижиНормативни актовеАнкетиСтатистически проучванияЛеченияПсихологияФизиологияОрганизацииИнтервютаАлтернативна медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители