Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 11 нови научни факта за човешкото тяло

11 нови научни факта за човешкото тяло

11 нови научни факта за човешкото тяло - изображение

Стотици гени се появяват след като умрете – и продължават да функционират до 4 дни след смъртта. След все още необяснимия случай, при който през март учените засякоха мозъчна активност в тяло, 10 минути след смъртта му, те започват да осъзнават, че смъртта не е това, което смятахме досега и някои от признаците за живот се запазват и след като човек издъхне.

Черният дроб удвоява размера си с 0.5, докато сме будни. През нощта той отново се връща към нормалните си размери. Това е единствения орган от човешкото тяло, който се държи по този начин.

Учените най-сетне откриха причината за появата на кожното заболяване екзема: те проследиха поредица от протеини и молекулярни пътища, които водят до този непоносим и упорит кожен проблем и разкриха, че протеинът филагрин не е единствения виновник за заболяването.

Сива коса

Причините за загубата на коса и посивяването на косъма са свързани и за първи път учените откриха точно кои клетки са отговорни за тях.

Досега сме грешали – тестисите все пак са свързани с имунната система. Учените откриха „много малка врата“, която позволява на тестисите да изпращат еднопосочни сигнали към имунната система и това може да обясни защо някои мъже страдат от безплодие и защо някои ваксини срещу рак се провалят.

Белият дроб вече разполага с напълно нова функция. Учените откриха, че белите дробове не само осъществяват дишането – те също така играят ключова роля в производството на кръв и могат да създадат повече от 10 милиона тромбоцити за час. Това се равнява на броя на голяма част от тромбоцитите в кръвообръщението.

Мезентериум

Учените откриха нов орган в човешкото тяло. Те отдадоха заслуженото внимание на мезентериума – орган, който през цялото това време се е криел в храносмилателната ни система. Но това не е всичко, тъй като те все още не са сигурни какво точно прави.

Е, оказва се, че апендиксът може би не е непотребен рудиментарен орган, който еволюцията все още не е премахнала от човешкото тяло. За разлика от мъдреците, той всъщност има много важна биологична функция, от която видът ни се нуждае все още. Апендиксът съдържа огромно количество полезни чревни бактерии, необходими на нашето тяло за храносмилането на храната и извличането на полезните вещества от нея.

Мозъкът буквално започва да се самоизяжда, когато не получава достатъчно сън. Хроничните проблеми със съня задействат т. нар. процес на „изчистване“, който се осъществява обикновено, докато спим, и кара мозъка да изчисти огромно количество неврони и синаптични връзки.

Чревни бактерии

Бактериите в червата ни ни влияят по начини, за които никога не сме предполагали. Ново изследване разкри, че невродегенеративни заболявания като Паркинсон може би всъщност започват да се развиват първо в червата. Съществува неоспоримо доказателство, че човешкият микробиом може би е виновен и за синдрома на хроничната умора.

Според други сведения чревните бактерии контролират апетита ни, променят структурата на мозъка ни и предизвикват мозъчни лезии, които могат да доведат до удар. Това означава, че нашите миниатюрни съквартиранти, не са за подценяване.

Невролозите откриха чисто нова функция на малкия мозък. Дълго време се предполагаше, че малкият мозък функционира извън осъзнатостта и, че направлява основни физически функции като стоенето и дишането, но сега учените смятат, че той все пак може би оказва голямо влияние и върху оформянето на човешкото поведение.

източник: sciencealert.com

снимки: sciencealert.com; bbc.com; sciencemag.com; prima.co

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПатологияЗдравни съветиСнимкиНовиниХранене при...ФизиологияСоциални грижиЛеченияСпортИсторияНормативни актовеЛайфстайлСпециалистиАнатомияКлинични пътекиБотаникаПсихологияРецептиКалкулаториПроизводители